Lukas

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Lukas ya iku penginjil sing tulisané diamot ana ing Kitab Perjanjian Baru. Lukas lair ing Anthiokhia. Lukas uga kawentar dadi pelindung para dhokter lan ahli bedhah, mula dipèngeti saben 18 Oktober.

Lukisan St.Lukas yang ada di dalam Gereja Lutheran Injili Jerman di Charleston, South Carolina

Cathetan pisanané ana ing Surat Rasul Paulus kanggo Filemon, bab 24. Markus uga disebut ing Kolose 4:14 lan 2 Timotius 4:11, rong surat sing ditulis Santo Paulus. Lukas iku asalé saka Antiokhia lan kerja dadi dhokter. Lukas uga kalebu salah sijiné murid saka para rasul banjur melu Paulus nganti mati.

Tradhisi Gréja nemoke fakta-fakta liyané sing ndukung penjelasan bab Lukas. Epiphanus kandha yèn Lukas iku saka pitung puluh murid sing diutus Yesus Kristus kanggo nyebarake ajarané. Fakta iku isih durung pesthi, manawa deleng Lukas sing anyar dadi Kristen sawisé ketemu Paulus. Yohanes Krisostomus nduga yèn ana tulisan nalika iku ana sedulur sing kasebut Santo Paulus ana ing 2 Korintus 8:18 ya iku Lukas atau Barnabas. J. Wenham negesaké manèh yèn Lukas iku saka pitung puluh murid saka Emmaus, Lucius saka Kirene, lan sedulur saka Santo Paulus. Ora kabèh akademisi yakin Wenham, amarga Lukas ing wiwitan kitab Kisah Para Rasul ngakoni yèn awaké dudu saksi saka prastawa iku.

Yèn bener Santo Lukas iku penulis Injil lan diamot ana ing Kisah Para Rasul, mestiné informasi bab pribadhiné Lukas bisa dilacak luwih akèh manèh. Nanging Lukas ora nglungguhaké awaké dadi saksi mata saka karya pelayanan Yesus Kristus, Lukas bola-bali nganggo ungkapan "sadaya" bab nyritaké misi-misi Santo Paulus ing Kisah Para Rasul. Bab iki duwé indikasi yèn Lukas mélu Paulus terus. Lukas uga tau manggon ing Troas, ya iku propinsi tilas gogrokané kutha Troya. Lukas nulis perjalanan Paulus nganti tekan Troas. Tulisané mèh padha kaya tulisané Markus lan Matius [1]

Lukas dilambangaké kanthi wujud sapi mawa swiwi. Injil bagéyan wiwitan ngemot carita-carita Yohanes Pembabtis, Zakharia, Elizabeth, lan carita-carita bab Yesus.[2]

Cathetan Suku[besut | besut sumber]

  1. ^ S. Wismoady Wahono. 1986. Di sini Kutemukan. Jakarta: BPK Gunung Mulia. Hlm.376.
  2. ^ John Drane. 1996. Memahami Perjanjian Baru. Jakarta: BPK Gunung Mulia. Hlm.213.


Rasul Yesus Kristus
Panginjil: Yohanes | Matius | Markus | Lukas
Sanèsipun: Petrus | Andreas | Yakobus | Filipus | Bartolomeus | Tomas/Didimus
Yakobus anak Alfeus | Simon tiyang Zelot | Yudas Tadeus | Yudas Iskariot ingkang dipungantos déning Matias
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Lukas&oldid=1050730"