Madeleine Albright

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Madeleine Albright
Secretary of State Madeleine Albright.jpg
64th United States Secretary of State
Linggih
January 23, 1997 – January 20, 2001
Présidhèn Bill Clinton
Kang ndhisiki Warren Christopher
Kang nggantèni Colin Powell
20th United States Ambassador to the United Nations
Linggih
January 27, 1993 – January 21, 1997
Présidhèn Bill Clinton
Secretary-General Boutros Boutros-Ghali
Kofi Annan
Kang ndhisiki Edward J. Perkins
Kang nggantèni Bill Richardson
Rerincèn dhiri
Lair Marie Jana Korbelová
(1937-05-15) Mèi 15, 1937 (umur 81)
Prague, Czechoslovakia[1]
Bangsa Czech, American
Parté pulitik Democratic
Sisihan Joseph Medill Patterson Albright (1959–1982; divorced)
Anak 3 daughters – twins Anne and Alice, and Katherine (Katie)
Almamater Wellesley College (B.A.)
Columbia University (M.A., Ph.D.)
Profési Diplomat
Agama Episcopalian Christian[2]
Tandha tangan

Madeleine Korbel Albright (lair ing Praha, Républik Cékoslovakia, 15 Mèi 1937; umur 81 taun), diplomat Amérika Sarékat, inggih Sekretaris Nagara AS ke-64.

Dipunrayakaken minangka Mantri Luar Negeri AS wanita kapisanan lan wanita kanthi pangkat paling inggil wonten ing sajarah pamarèntaha Amérika Sarékat, Albright ugi sampun dipunkritik kanthi pedhes amargi panyengkuyung kiyatipun kanggé rezim sanksi tumrap Irak.[3]

Duta Besar Amérika Sarékat kanggé Perserikatan Bangsa-bangsa[besut | besut sumber]

Piyambakipun minangka duta besar kanggé Perserikatan Bangsa-Bangsa. Piyambakipun mwiwiti nalika tanggal 6 Fèbruari 1993.[4]

Albright sampun dipunkritik kanthi wiyar saking komentaripun wonten ing sawijining wawancara tanggal 12 Mèi 1996 wonten ing program televisi 60 Minutes. Wonten ing topik babagan sanksi AS tumrap Irak, Lesley Stahl nuwun pirsa:

Kula lan panjenengan sampun mireng bilih sepalih yuta laré-laré sampun tilar donya.Punika langkung saking cacahipun laré-laré ingkang tumpes ing Hiroshima. Punapa punika minangka sawijining regi ingkang patut kabayar?

Albright mangsuli:

KUla kinten punika minangka sawijining pilihan ingkang awrat, anging bab mau--kula kinten punika minangka regi ingkang patut kabayar.[5][6]

Mantri Luar Negeri AS[besut | besut sumber]

Piyambakipun miwiti njabat tanggal 23 Januari 1997.[4] minangka Mantri Luar Negeri, Albright micu dukanipun para warga Serbia ing Yugoslavia amargi peranipun wonten ing Perang Kosovo lan Perang Bosnia sarta kabijakan AS wonten ing laladan Balkan kanthi rata.[butuh sitiran]

Taun 2000, Albright dados diplomat Barat ingkang angka 1 ingkang kapanggih kaliyan Kim Jong Il, pemimpin Koréa Utara.[7]

Informasi pribadi[besut | besut sumber]

Albright miyos kanthi nama Marie Jana Korbel tanggal 15 Mèi 1937 wonten ing Praha, Cekoslovakia. Madeleine minangka nama panggilan ingkang dipunparingi saking simbahipun. Piyambakipun pindhah dhateng Amérika Sarékat taun 1950 lan dados warga nagara AS taun 1957.

Rikala Mèi 1959 piyambakipun palakrama kaliyan jurnalis ariwarta Joseph Medill Patterson Albright, lan gadhah tiga putri. Kekalihipun cerai taun 1982.

Albright punika multilingual; piyambakipun fasih migunakaken basa Inggris, Perancis, lan Ceko, kanti kemampuan micara lan maos ingkang saé ing basa Rusia, Jerman, lan Polen.

Saderengipun lan nalika Perang Dunia II, bapakipun Josef Korbel lan kulawarganipun ngungsi dhateng Belgrade, Yugoslavia, ing pundi wonten ing misi diplomatik saking Cekoslovakia. Bab punika mbok manawi sampun nylametaken nyawanipun, nalika kathah saking sadherek Yahudinipun wonten ing Cekoslovakia ingkang séda wonten ing Holocaust. Albright sampun ngandharaken bilih piyambakipun boten mangertos bilih piyambakipun minangka satunggaling tiyang Yahudi dumugi diwasa.

Sasampunipun pensiun, Albright nerbitkan sawijining memoir, Madam Secretary (2003) ISBN 0-7868-6843-0.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Biography at The Washington Post". Washingtonpost.com. 1999-12-15. Dijupuk 2009-06-22. 
  2. Albright was raised Catholic and is affiliated by choice with an Episcopal church.[1] But traditional Judaism, which considers neither conversion nor nonaffiliation as relevant to Jewish status, considers Albright Jewish based on her mother having been Jewish.[2] (See Judaism#What makes a person Jewish?)
  3. http://personal.rhul.ac.uk/uhte/014/Truth%20and%20Death.pdf
  4. a b "Biography: Madeleine Korbel Albright". Secretary.state.gov. Dijupuk 2013-03-05. 
  5. Česky. "Madeleine Albright-Wikiquote". En.wikiquote.org. Dijupuk 2013-03-05. 
  6. "The mighty and the Almighty...-Google Books". Books.google.com. Dijupuk 2013-02-05. 
  7. "frontline: kim's nuclear gamble: interviews: madeleine albright". PBS. 2003-03-27. Dijupuk 2013-03-05. 


Didhisiki déning:
Warren Christopher
{{{jabatan}}}
1997-2001
Diganti déning:
Colin Powell
Didhisiki déning:
Edward J. Perkins
{{{jabatan}}}
1993-1997
Diganti déning:
Bill Richardson