Klembak

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Klembak
Rheum officinale1.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Caryophyllales
Famili: Polygonaceae
Génus: Rheum
Spésies: R. officinale
Jeneng binomial
Rheum officinale
L.

Klembak utawa kang dikenal ing inggris minangka Chinese rhubarb asalé saka lor kulon Cina lan Tibet.[1] Klembak digunakaké ing babagan pangobatan kurang luwih 2.000 taun kapungkur. Ing Jawa, klembak digunakaké minangka bumbu penyedep rokok krètèk lan minangka pewarna batik lan racaké ditandur ing sela-selané tuwuhan kenthang.[1]

Nama Laladan[besut | besut sumber]

  1. Melayu: Kelembak.[2]
  2. Sunda: Kalembak.[2]
  3. Jawa Tengah: Kalembak.[2]
  4. Madura: Kelembak.[2]

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

  • Habitat: Semak, tahunan, tinggi 25–80 cm.[2]
  • Wit : Cendak, ana ing jero lemah, coklat.[2]
  • Godhong: Tunggal, bunder endhog, pucuk lancip, pinggir rata, gagangé 10–40 cm, dawa 10–35 cm, amba 8–30 cm, ijo.[2]
  • Kembang: Akèh, berkelamin 2 utawa 1, mahkotané enem iji kasusun sajeroning bunderan, benang sari sanga, bakal buah dhapuré segi tiga, tangkai putik mlengkung, ndasé putik kandel, putih keijoan.[2]
  • Buah: duwé swiwi telu, bunder endhog, abang.[2]
  • Akar : Tunggang, lemes, bunder, coklat enom.[2]

Kandhutan[besut | besut sumber]

Khasiat[besut | besut sumber]

Oyod klembak wis kabuktikaké efektif nglawan baktèri Staphylococcus aureus, baktèri kang nyebapaké sariawan.[1] Sajeroning usada Cina, klembak dimanfaataké wis kaabad-abad kang kapungkur minangka antidiarheal lan pencahar lan kanggo nambani konjungtivitis lan pendharahan, ganguan pencernaan lara kuning, ganguan menstruasi, lan cidera traumatik.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d [ http://health.detik.com detik.com] (kaunduh, 21 April 2010)
  2. a b c d e f g h i j [1], Kaunduh 6/10/2012.