Katuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Katuk
Sauropus androgynous.jpg
Katuk dengan daun dan buah
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Malpighiales
Famili: Phyllanthaceae
Génus: Sauropus
Spésies: S. androgynus
Jeneng binomial
Sauropus androgynus

Katuk kêjawi dipunginakakên kanggé sayuran ugi kénging dipunginakakên kanggé pengobatan.[1] Katuk mênika tanduran kanthi nami latin Sauropus adrogynus (L) Merr, famili Euphorbiaceae.[1] Nami sanèsipun katuk inggih mênika mêmata wontên ing basa Mêlayu, simani wontên ing basa Minangkabau, kêbing saha katukan wontên ing basa jawi, saha wontên ing basa Madura dipunwastani kerakur.[1] Katuk mênika wontên kalih jinisipun inggih punika katuk abrit saha katuk ijem.[1] Katuk abrit kathah dipuntêmokakên wontên ing alas.[1] Kêjawi mênika, katuk abrit ugi dipunginakakên kanggé tanêman hias amargi ronipun ingkang nggadhahi wêrni ingkang saé inggih mênika ijêm radi abrit.[1]

Katuk ijêm kathah dipunginakakên kanggé konsumsi kados ta dados sayuran saha obat-obatan.[1] Wontên ing Indonésia, katuk mênika dipunginaaken kanggé nglancarakên toya susu ibu (ASI).[2] Kejawi punika, katuk ugi kènging dipunginakakên kanggé obat borok, bisul, demam, saha darah kotor.[1] Sapunika, ron katuk sampun dipunprodhuksi dados sediaan fitofarmaka ingkang nggadhahi khasiat kanggé nglancaraken ASI.[1] Nalika wekdal 2000 wontên sêdasa prodhuk pêlancar ASI wontên ing Indonesia ingkang ngandhut èkstrak katuk.[1] Wontên ugi ékstrak ron katuk ingkang dipunginakakên kanggé bahan fortifikasi wontên ing prodhuk daharan ingkang dipun-ginakaken kanggé ibu ingkang nembé nyusoni.[1] Daun katuk punika dipundhahar sasampunipun dipungodhog saha dipuntumis.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l health.kompas.com(dipunundhuh tanggal 24 September 2011)
  2. ^ tabloidnova.com(dipunundhuh tanggal 24 September 2011)