Kapuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kapuk
Kapok tree Honolulu.jpg
Tanaman Kapuk di Honolulu, Hawaii
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Malvales
Famili: Malvaceae (Bombacaceae)
Génus: Ceiba
Spésies: C. pentandra
Jeneng binomial
Ceiba pentandra
(L.) Gaertn.

Kapuk randhu utawa kapuk (Ceiba pentandra) iku wit-witan tropis sing kagolong ordho Malvales lan famili Malvaceae (sadurungé diklompokaké sajeroning famili kapisah Bombacaceae), asal saka pérangan lor Amérika Kidul, Amérika Tengah lan Karibia, lan (kanggo varitas C. pentandra var. guineensis) asal saka sisih kulon Afrika. Tempung "kapuk" utawa "kapok" uga dipigunakaké kanggo nyebut serat sing diasilaké saka wijiné. Wit iki uga dikenal minangka kapas Jawa utawa kapok Jawa, utawa wit kapas-sutra. Uga sinebut Ceiba, jeneng genusé, sing arupa simbul suci sajeroning mitologi bangsa Maya.

Tanduran iki duwé isi kang disebut klentheng lan duwé gayutan sepsifik karo kéwan ya iku bapak pucung. Kapuk randhu biyasa kagunakake dadi isi kasur, bantal lan guling.

Woh randhu kang wis garing lan pecah

Uga delengen[besut | besut sumber]