Kapuk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kapuk
Kapok tree Honolulu.jpg
Tanaman Kapuk di Honolulu, Hawaii
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Malvales
Famili: Malvaceae (Bombacaceae)
Génus: Ceiba
Spésies: C. pentandra
Jeneng binomial
Ceiba pentandra
(L.) Gaertn.

Kapuk randhu utawa kapuk (Ceiba pentandra) iku wit-witan tropis sing kagolong ordo Malvales lan famili Malvaceae (sadurungé diklompokaké jroning famili kapisah Bombacaceae), asal saka bagéan lor Amérika Kidul, Amérika Tengah lan Karibia, lan (kanggo varitas C. pentandra var. guineensis) asal saka sisih kulon Afrika. Tempung "kapuk" utawa "kapok" uga dipigunakaké kanggo nyebut serat sing diasilaké saka wijiné. Wit iki uga dikenal minangka kapas Jawa utawa kapok Jawa, utawa wit kapas-sutra. Uga disebut minangka Ceiba, jeneng genusé, sing arupa simbul suci jroning mitologi bangsa Maya.

Tanduran iki nduweni isi kang disebut klentheng lan nduweni hubungan sepsifik karo kéwan ya iku bapak pucung. Kapuk randhu biasa kagunakake dadi isi kasur, bantal lan guling.

Woh randhu kang wis garing lan pecah

Uga delengen[besut | besut sumber]