Pananggalan Grégorius

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Kalendher Gregorian)

Pananggalan Grégorius utawa Kalèndher Grégorius iku pananggalan wektu sing paling akèh digunakaké ing Donya Kulon. Pananggalan iki sawijining modhifikasi saka Pananggalan Julius. Sing pisan ngusulaké iku ya dhoktor Aloysius Lilius, saka Napoli, Italia lan dituruti déning Paus Gregorius XIII ing titimangsa 24 Fèbruari 1582.

Pananggalan iki digawé amarga Pananggalan Julius digagas kurang akurat, amarga wiwitan musim semi (21 Maret) saya maju dadi, parayan Paskah sing wis disarujuki wiwit Konsili Nicea I ing taun 325 ora tepat manèh.

Banjur ing taun 1582, dina Setu 4 Oktober dituti karo dina Minggu 15 Oktober.

Prabédane karo Pananggalan Julius[besut | besut sumber]

Sawijining taun ing Pananggalan Julius suwéné ana 365,25 dina. Ananging amarga puteran bumi sing ngubengi srengéngé suwéné mung 365,2425 dina, mula saben sa-milenium, Kalèndher Julius kaluwihan 7-8 dina. Masalah iki dipecahaké carané nambahaké karo dina-dina wuntu sing rada séjé ing pananggalan anyar iki. Ing pananggalan Julius, saben taun sing bisa dibagi karo 4 dadi taun wuntu. Ananging ing pananggalan anyar iki mung taun sing bisa dibagi karo 100 dianggep taun wuntu, yèn taun iki uga bisa dibagi karo 400. Contoné taun 1700, 1800 lan 1900 dudu taun-taun wuntu. Ananging taun 1600 lan 2000 iku taun wuntu.

Masalah anyar[besut | besut sumber]

Sawisé pananggalan Grégorius dicanangaké, ora kabèh nagara gelem nganggo. Lagi pirang abad sawisé iki, mèh kabèh nagara kulon gelem nganggo. Rusia contoné lagi gelem nganggo ing taun 1918. Dadi Revolusi Kuminis Rusia sing saiki dipèngeti saben 7 November, diarani Revolusi Oktober.

Gréja Ortodoks nganti saiki isih nganggo Pananggalan Julius.

Liya-liya[besut | besut sumber]

Wiwit tanggal 1 Januari 1622, 1 Januari ditetapaké dadi wiwitané taun. Sadurunge saben nagara séjé-séjé.

Sasi-sasi taun[besut | besut sumber]

The knuckle mnemonic.

Saben taun dibagi dadi 12 sasi:

No. Jeneng Suwene dina
1 Januari 31
2 Fèbruari 28 utawa 29
3 Maret 31
4 April 30
5 Mèi 31
6 Juni 30
7 Juli 31
8 Agustus 31
9 September 30
10 Oktober 31
11 November 30
12 Dhésèmber 31

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Uga delengen[besut | besut sumber]