Jangkang

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Kepuh/Jangkang
Kepuh, Sterculia foetida
miturut Blanco
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
Divisio: Magnoliophyta
Kelas: Magnoliopsida
Ordo: Malvales
Kulawarga: Malvaceae
Marga: Sterculia
Jinis: S. foetida
Jeneng binomial
Sterculia foetida
L.
Sinonim

Clompanus foetida Kuntze

Kepuh utawa jangkang (Sterculia foetida) sijining jinis wit kang gedhé dhuwur, tinemu ing alas pesisir. Ing Bali lan Jawa, tanduran iki uga tinemu ing kuburan, bareng wit semboja.

Jeneng ing laladan liya ing antarané halumpang (Bat.); kĕpoh, kolèangka (Sd.); jhangkang, kekompang (Md.); kepuh, kepah, kekepahan (Bal.); kepoh, kelompang, kapaka, wuka, wukak (basa-basa ing NTT); bungoro, kalumpang (Mak.); alumpang, alupang, kalupa (Bug.); kailupa furu, kailupa buru (Maluku Utara); lan liya-liyane.[1] Juga disebut sebagai kabu-kabu, kalupat, lepong, kelumpang jari.

Jeneng genuse kajupuk sakaSterculius utawa Sterquilinus, ya iku déwa rabuk tumrape bangsa Rum. Jeneng spesiese, foetida (jarwane nduwèni ganda kang banger lan rusak), jeneng ilmiyahé ngrujuk saka ganda saka wit iki kang banger, utamané saka kembangé.

Godhong jangkang
Woh Jangkang
Wit Jangkang nalika ngranggas

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Flag of Austria Austria Tumbuhan Berguna Indonesia, jil. 3:1353-1355 Terj. Yayasan Sarana Wana Jaya, Jakarta
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Jangkang&oldid=1016657"