Jangkang

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Kepuh/Jangkang
Sterculia foetida Blanco1.134.jpg
Kepuh, Sterculia foetida
miturut Blanco
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Malvales
Famili: Malvaceae
Génus: Sterculia
Spésies: S. foetida
Jeneng binomial
Sterculia foetida
L.
Sinonim

Clompanus foetida Kuntze

Kepuh utawa jangkang (Sterculia foetida) sijining jinis wit kang gedhé dhuwur, tinemu ing alas pasisir. Ing Bali lan Jawa, tanduran iki uga tinemu ing kuburan, bareng wit semboja.

Jeneng ing laladan liya ing antarané halumpang (Bat.); kĕpoh, kolèangka (Sd.); jhangkang, kekompang (Md.); kepuh, kepah, kekepahan (Bal.); kepoh, kelompang, kapaka, wuka, wukak (basa-basa ing NTT); bungoro, kalumpang (Mak.); alumpang, alupang, kalupa (Bug.); kailupa furu, kailupa buru (Maluku Utara); lan liya-liyané.[1] Juga disebut sebagai kabu-kabu, kalupat, lepong, kelumpang jari.

Jeneng génuse kajupuk sakaSterculius utawa Sterquilinus, ya iku déwa rabuk tumrape bangsa Rum. Jeneng spésiese, foetida (jarwane duwé ganda kang banger lan rusak), jeneng ilmiyahé ngrujuk saka ganda saka wit iki kang banger, mliginé saka kembangé.

Godhong jangkang
Woh Jangkang
Wit Jangkang nalika ngranggas
Sterculia foetida

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^  Austria Tumbuhan Berguna Indonesia, jil. 3:1353-1355 Terj. Yayasan Sarana Wana Jaya, Jakarta