Iwak tongkol

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Iwak Tongkol
Seriola on cutting board.jpg
Tuna sirip kuning, Thunnus albacares
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Actinopterygii
Ordho: Perciformes
Famili: Scombridae
Génus: Thunnus

Iwak Tongkol ing basa Indonésia mau Tuna (ikan tuna) ya iku kagolong kulawarga iwak segara kang kapengkar ing spésies sajeroning kulawarga Scombridae, kang utawa génus Thunnus. Iwak tongkol duwé kaluwihan ing babagan langi bisa langi nganti (77 km/jam). Iwak kang duwé kacepetan ing babagan langi bisa nggawé otot tongkol luwih akèh ngandut myoglobin, dibandingaké karo iwak-iwak liyané. Jinising spésies tongkol kang gedhé, kaya ta ,tuna sirip biru (Thunnus thynnus), uga bisa munggahaké suhu getih ing ndhuwur suhu banyu kanthi obahé otot. Kaanan kang kaya mangkono nggawé iwak tongkol bisa urip ing banyu kang adem utawa bisa urip ing banyu kang kahanané lan suhu bédha-bédha. Mupangat iwak tongkol bisa dadi salah sijiné alternatif kanggo dièt kanthi cara madhanga iwak iki seminggu kaping loro.[1] Saliyané iwak Tongkol uga ana iwak Makril, Sardencis, Kembung, lan Salem kang duwé asem lemak omega-3 saéngga bisa dadi ancang-ancang sadurungé awake dhéwé bisa lara.[1]

Jinising[besut | besut sumber]

Bar chart that states Thunnus thynnus is the largest tuna, at 458 centimetres (180 in) followed by Thunnus orientalis at 300 centimetres (120 in), Thunnus obsesus at 250 centimetres (98 in), Gymnosarda unicolor at 248 centimetres (98 in), Thunnus maccoyii at 245 centimetres (96 in), Thunnus albacares at 239 centimetres (94 in), Gasterochisma melampus at 164 centimetres (65 in), Thunnus tonggol at 145 centimetres (57 in), Thunnus alalunga at 140 centimetres (55 in), Euthynnus alletteratus at 122 centimetres (48 in), Kanbcznmbazdmnbdfmbdmnmn.jgnbtsuwonus pelamis at 108 centimetres (43 in), Thunnus atlanticus at 108 centimetres (43 in), Allothunnus fallai at 105 centimetres (41 in), Euthynnus affinis at 100 centimetres (39 in), Auxis thazard thazard at 65 centimetres (26 in),Auxis rochei rochei at 50 centimetres (20 in), and Auxis rochei eudorax at 36.5 centimetres (14.4 in)
Ukuran maksimum jinis-jinis tuna

48 jinising spésies tuna. Marga Thunnus uga duwé 9 spésies:

Kulawarga saka suku suku Scombridae kang kagolong ing iwak tongkol:

  • Allothunnus fallai (Serventy, 1948).
  • Auxis rochei (Risso, 1810).
  • Auxis tongolis (Bonnaterre, 1788).
  • Auxis thazard (Lacepede, 1800), tongkol krai.
  • Euthynnus affinis (Cantor, 1849), tongkol como.
  • Euthynnus alletteratus (Rafinesque, 1810).
  • Euthynnus lineatus (Kishinouye, 1920).
  • Gymnosarda unicolor (Rüppell, 1836).
  • Katsuwonus pelamis (Linnaeus, 1758), cakalang.
  • Thunnus lineaus (Temminck & Schlegel, 1844).

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b [1] (Kaundhuh tanggal 2 Agustus 2011)