Iwak Dokun

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Dokun
Ikan dokun, , dari Bayung Lencir,
Musi Banyuasin, Sumatra Kidul
Status konsèrvasi
Secure
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Ordo: Cypriniformes
Kulawarga: Cyprinidae
Marga: Puntius
Jinis: P. lateristriga
Jeneng binomial
Puntius lateristriga
(Valenciennes, 1842)

Ulam dokun utawi kapiu, ugi kawéntar kanthi nama wader utawi seluang punika jinising ulam alit saking anggota suku Cyprinidae. Ulam dokun punika nyebar wonten ing wewengkon paparan Sunda [1]. Ulam punika wiwitanipun dipundamel dèskripsi minangka Barbus lateristriga déning Achille Valenciennes nalika taun 1842. Lajeng déning para ahli dipunpindhah dados Barbodes lateristriga utawi Systomus lateristriga. Dipuntepangi minangka ulam hias ingkang asring dipunpiara wonten ing akuarium. Ulam dokun menawi wonten ing Basa Inggris dipunwastani kanthi sebutan Spanner barb utawi t-barb.

Morfologi[besut | besut sumber]

Ulam ingkang ukuran awakipun alit dumugi sedhengan dawanipun awak saged dumugi 20 cm [2]. Jinis punika titikanipun wonten kalih pita peteng vertikal ing tengah awak bagéyan ngajeng. Ugi wonten garis dawa horisontal ing bagéyan wingking. Ing sanginggiling pangkal sirip dubur wonten bercak alit warni ireng, ugi wonten ing ujung sirip dubur [3]. Pola punika gadhah variasi gumantung wewengkon sebaran lan umur ulam dokun.

jari-jari ing sirip punggung (dorsal) 8, ing sirip anal 5, sirip weteng (ventral) 8, lan ing sirip dada (pectoral) wonten 14-16. Sisik-sisik ing ngajenging sirip sorsal ( predorsal scales ) 7-8, sisik-sisik inh gurat sisi ( linea lateralis ) 22-24, sisik-sisik ingkang mubengi batang buntut ( peduncle / circumpeduncular scales ) 12 [3].

Habitat lan Panyebaran[besut | besut sumber]

Ing alam, ulam dokun punika mapan wonten ing lèpèn-lèpèn alit, mliginipun lèpèn ingkang toyanipun bening lan kathha watuan ing dhasaring lèpèn. Kejawi punika ulam punika ugi asring dipunpanggihaken wonten ing ngandhaping jeram. Ulam dokun punika mangsanipun serangga banyu, cacing, crustacea (urang lan ketam ), saha bagéyan-bagéyan tuwuhan [2][4].

Panyebaran ulam dokun punika wiyar wonten ing Jawa, Sumatra, lan pulo-pulo sekitaripun (Singkep, Bangka, Belitung), Ujung Malaya, Kalimantan ugi wonten ung Thailand [3] Juga terdapat di Kalimantan.[4].

Pemanfaatan[besut | besut sumber]

Ulam dokun punika satunggaling ulam akuarium ingkang dipunsadé kanthi cara komèrsial antar nagara. Kanthi cara tradisional ing Indonesia, ulam punika kawéntar dados ulam konsumsi amargi raosipun ingkang écho ( dados wader utawi seluang ).

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Kottelat, M., A.J. Whitten, S.N. Kartikasari, dan S. Wirjoatmodjo. 1993. Ikan Air Tawar Indonesia bagian Barat dan Sulawesi. Periplus dan Proyek EMDI KMNKLH. Jakarta. ISBN 0-945971-60-5. p.59.
  2. ^ a b Sastrapradja, S., A. Budiman, M. Djajasasmita, dan C.S. Kaswadji. 1981. Ikan Hias. LBN - LIPI. Bogor. p.28-29.
  3. ^ a b c Haryono (2001). "Variasi Morfologi dan Morfometri Ikan Dokun (Puntius lateristriga) di Sumatera" (PDF). Biota VI (3): 109–116. 
  4. ^ a b Puntius lateristriga pada laman FishBase
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Dokun&oldid=1010188"