Emanuel Swedenborg

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Filsafat Kulon
Filsafat abad ka-18
Emanuel Swedenborg.jpg
Emanuel Swedenborg, 75 taun, nyekel manuskrip Apocalypsis Revelata (1766)

Jeneng

Emanuel Swedenborg

Lair

{{{birth}}}

Aliran/tradisi

Teosofi, mistisisme
Inspirasi saka Swedenborgianisme

Mènèhi pengaruh marang

Plato, Aristoteles, Plotinus, Augustinus, Descartes, Leibniz

Kena pengaruh saka

Kant, William Blake, August Strindberg, Charles Baudelaire, Carl Jung, Ralph Waldo Emerson, George Inness

Emanuel Swedenborg Swara pengucapan (jeneng lair: Emanuel Swedberg; lair ing Stockholm, Swedia, 8 Februari 1688 – pati di London, Inggris, 29 Maret 1772 ing yuswa 84 taun)[1] iku sawijining èlmuwan, filsuf, mistikus Kristen,[2][3] lan téolog Swedia. Swedenborg duwé karer sing prodhuktif minangka sawijining panemu lan èlmuwan. Ing umur sèket enem taun, dhèwèké ngleboni fase spiritual jroning uripé, lan dhèwèké wiwit ngalami "impèn lan pandelengan". Iki muncak minangka kabangkitan spiritual, ing endi dhèwèké nglaim wis ditunjuk déning Gusti supaya nulis doktrin surgawi kanggo ngréformasi agama Kristen. Dhèwèké ngeklaim yèn Gusti wis mbukak matané, saéngga wiwit wektu iku dhèwèké bisa bébas nekani swarga lan nraka, lan guneman karo para malaékat, sétan, lan roh-roh liyané. Sakwéné 28 taun sisa uripé, dhèwèké nulis lan nerbitaké 18 karya-karya téologis, sing paling misuwur ya iku Swarga lan Nraka (1758),[4] lan sapérangan karya téologis sing ora diterbitaké.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. ^ Kalairané iku tanggal 29 Januari 1688 miturut kalèndher Julian, utawa tanggal 8 Februari 1688 miturut kalèndher Gregorian.
  2. ^ Dhèwèké disebut sawijining mistikus déning akèh sumber, kalebu vèrsi njero jaringan Encyclopædia Britannica, Swedenborg, Emanuel, diaksès 8 November 2006, lan Encyclopedia of Religion (1987) sing miwiti artikel ngenani dhèwèké kanthi dhèskripsi "sawijining èlmuwan lan mistikus Swedia" .
  3. ^ Swedenborg nyebut dhiriné minangka sawijining initialis, jroning basa Yunani μυστικός (mystikos), "an initiate" (sawijining wong sing diinisiasi) (Bergquist, 1999, hlm.451; adhedhasar saka Arcana Cœlestia §4099)
  4. ^ Bergquist, Preface (hlm. 15-16)


Wikisource
Wikisource basa Inggris ndarbeni kaca perkawis