Sétan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
St. Anthony Salah satunggalipun lukisan ingkang nggambaraken setan ingkang dipundamel déning Martin Schongauer, ing taun 1480.

Setan (Arab: شيطان, Shaitan)inggih punika roh awon ingkang tansah ngganggu manungsa supados nglaksanaken padamelan ingkang awon.[1] Kados ingkang sampun dipunmangertosi wonten ing agami Islam, Kristen lan Yahudi, asalipun setan inggih punika saking golongan kados malaikat ingkang mempeng anggenipun ngibadah. Miturut agami Islam, setan dipunrita saking geni lan ugi dipunpratelakaken asalipun saking jin saderengipun dipunpilih dados malaikat.[2] Miturut Islam, setan inggih punika iblis utawi jin ingkang dipunurak saking swarga.[2] Makhluk setan benten kaliyan makhluk malaikat, amargi setan punika boten manut prentahipun Allah, setan dipunurak saking suwarga amargi mungkir saking prentahipun Allah supados sujud dhateng Nabi Adam minangka tandha urmat minangka ciptaanipun ingkang mulya.[2] Setan tansah ngganggu manungsa supados kesupen dhateng prentah-prentahipun Allah, ngejak manungsa dhateng prekawis ingkang awon.[2] Setan ngrayu manungsa dhateng keawonan, lan njrumusaken manungsa dhateng karisakan.[2] Miturut Al Quran wonten ing Surat Al-Kahfi ayat nomer 50, Lan (elinga) nalika Allah mrentahaken dhateng para malaikat, 'Sumangga sujud dhateng (Nabi) Adam, mangka sadaya malaikat sujud kajawi iblis. Iblis saking golongan jin, mangka iblis ndhurhakai prentah gustinipun.[2]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]

  1. ^ (id)Departemen Pendidikan Nasional. 2002.Kamus Besar Basa Indonesia (edhisi 3), kaca 1055. Jakarta:Balai Pustaka
  2. ^ a b c d e f (id)Al Jazairi, Abu Bakr Jabir. 2007. Ensiklopedi Muslim. Jakarta:Darul Falah.

Pranala Njawi[sunting | besut sumber]

bat:Biesos


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sétan&oldid=1013924"