Dhaptar lintang ing rasi lintang Tèlèscopium

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
rasi lintang Tèlèscopium

Pratélan lintang ing rasi lintang Tèlèscopium inggih punika satunggaling pratélan ingkang ngêwrat nama- nama lintang ingkang wontên ing rasi lintang Tèlèscopium. Ing ngandhap punika inggih lintang-lintang ingkang wontên ing rasi bintang Tèlèscopium. Telescopium inggih punika salah satunggaling konstelasi alit ing sisih kidul ingkang dipundamel nalika abad kaping 18 déning Nicolas Louis de Lacaille, salah satunggaling astronom Prancis lan ugi satunggaling mahasiswa saking langit kidul. Namanipun inggih wujud Latin saking tembung ing Yunani kanggé teleskop.[1] Punika dipundamel kanggé ngurmati dipunpanggihakenipun teleskop.[2] Boten wonten nama Éropah kanggé lintang - lintang ing rasi punika. Tiyang Cina boten maringi nama kanggé α Tel (Kami, ingkang tegesipun mbebayani), lan γ Tel (ing jaman punika dipunsebat G Scorpii) minangka Chuen Shwo, ingkang gadhah makna mitologis. Telescopium kanthi periodik dipunsebat "TUBUS Astronomicus", nanging nama punika ing wekdal sak punika sampun dipunlirwakaken. [2]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Telescopium inggih punika satunggaling konstelasi ingkang alit ingkang dipunkiteri déning konstelasi Sagitarius lan Corona Australis ingkang wonten ing sisih lor, konstelasi Ara ingkan wonten ing sisih kulon, konstelasi Pavo ingkang wonten ing sisih selatan, lan konstelasi Indus ingkang mapan wonten ing sisih wétan, ing sisih pojok ugi ugi wonten Microscopium ing sisih wétan radi lor. Manawi dipuncekak kanthi tigang aksara kanggé konstelasi, kados ingkang dipunadhopsi déning International Astronomical Union ing taun 1922, inggih punika 'Tel' [3]. Wates- watesaning konstlasi ingkang resmi kados ingkang sampun dipuntemtokaken déning Eugène Delporte ing taun 1930, ingkang dipunjabaraken déning poligon saking sekawan segmen. Wonten ing sistem khatulistiwa, koordinat ingkang paling leres minggihipun inggih ing koordinat watesanipun mapan wonten ing antawisipun 18 j  09,1m lan 20 j  29,5m, déné koordinat deklinasinipun wonten ing antawisipun -45,09 ° dan -56,98 °. [4].

Rasi lintang telescopium[besut | besut sumber]

Rasi lintang telescopium inggih kados namanipun, inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang wujudipun kados teleskop, ingkang saged dipuntingali saking langiti sisih kidul saking sasi Juni ngantos sasi Agustus. Rasi telscopium punika kalebet wonten ing gangsal welas rasi ingkang kapanggih déning Abbe Nicolas Louis de Lacaille ing tengahing abad kaping wolulas. Rasi telscopium punika inggih rasi lintang alit ingkang mapan wonten ing sisih kidulipun Corona Australis lan wonten ing sisih wétan sakin Scorpio. Dipunsebat telescopium amargi kados satunggaling piranti ingkang paling wigati ing babagan astronomi, inggih punika teleskop. Rasi lintang telescopium punika kapérang saking lintang – lintang ingkang mbleret cahyanipun lan boten wonten objek ingkang saged narik dhateng lebetipun.

Nama B F HD HIP RA Dec vis.
mag.
abs.
mag.
Jarak (tc) Sp. class Kondisi Nama
lain
Asal
basa
Arti
α Tel α 169467 90422 18j 26m 58.43d −45° 58′ 06.0″ 3.49 −0.93 249 B3IV 鱉一 Cina lintang kaping sapisan wonten ing rasi Kura-kura Sungai[5]
ζ Tel ζ 169767 90568 18j 28m 49.74d −49° 04′ 12.1″ 4.10 1.14 127 G8/K0III
ε Tel ε 166063 89112 18j 11m 13.78d −45° 57′ 15.6″ 4.52 −0.97 409 G5III
λ Tel λ 175510 93148 18j 58m 27.76d −52° 56′ 19.0″ 4.85 −1.21 531 A0V
ι Tel ι 184127 96341 19j 35m 12.99d −48° 05′ 56.8″ 4.88 −0.55 398 G9III
δ1 Tel δ1 170465 90830 18j 31m 45.44d −45° 54′ 53.1″ 4.92 −2.02 795 B6IV
ξ Tel ξ 190421 99120 20j 07m 23.17d −52° 52′ 50.9″ 4.93 −3.00 1254 M1II variabel iregular
η Tel η 181296 95261 19j 22m 51.18d −54° 25′ 25.4″ 5.03 1.64 155 A0Vn
δ2 Tel δ2 170523 90853 18j 32m 01.94d −45° 45′ 26.5″ 5.07 −2.60 1116 B3III
ρ Tel ρ 177171 93815 19j 06m 19.92d −52° 20′ 26.3″ 5.17 1.57 171 F7V
κ Tel κ 174295 92646 18j 52m 39.61d −52° 06′ 25.7″ 5.18 0.41 293 G8/K0III
ν Tel ν 186543 97421 19j 48m 01.10d −56° 21′ 44.2″ 5.33 1.75 170 A9Vn
QV Tel[6] 167128 89605 18j 17m 07.54d −56° 01′ 24.0″ 5.36 −1.43 743 B3IIIpe
179886 94712 19j 16m 21.74d −45° 27′ 57.8″ 5.38 −0.69 534 K3III
169405 90414 18j 26m 54.01d −48° 07′ 01.6″ 5.44 −0.61 529 K0/K1III+..
174387 92630 18j 52m 27.21d −46° 35′ 42.4″ 5.51 −1.83 956 M0III
183806 96178 19j 33m 21.63d −45° 16′ 18.1″ 5.59 −0.04 436 A0p
191829 99747 20j 14m 19.01d −52° 26′ 44.3″ 5.65 −1.59 916 K4III
170069 90662 18j 29m 55.92d −47° 13′ 13.8″ 5.69 −0.61 594 K2III
182509 95690 19j 27m 48.12d −54° 19′ 31.1″ 5.70 −0.55 579 K4III
183552 96141 19j 32m 53.79d −53° 11′ 08.2″ 5.76 0.29 405 Am
187420 97816 19j 52m 37.70d −54° 58′ 15.7″ 5.76 0.58 354 G8/K0III 波斯一 Cina bintang pertama pada rasi Orang Pèrsi[5]
173791 92367 18j 49m 27.28d −45° 48′ 36.9″ 5.80 0.20 430 G6IV
171819 91461 18j 39m 14.27d −47° 54′ 35.3″ 5.84 0.82 329 A3V
187086 97598 19j 50m 14.05d −47° 33′ 26.5″ 5.91 −1.76 1116 M1III
176664 93624 19j 03m 57.52d −51° 01′ 05.7″ 5.93 1.17 292 K0/K1III
177406 93862 19j 06m 55.60d −48° 17′ 56.8″ 5.95 0.80 349 A0V
167257 89597 18j 17m 00.92d −51° 04′ 05.7″ 6.06 0.85 359 B9V
166006 89096 18j 11m 04.41d −47° 30′ 47.0″ 6.07 0.18 490 K1III-IV
178845 94398 19j 12m 46.10d −50° 29′ 10.7″ 6.12 0.39 457 G8III
192886 100184 20j 19m 17.68d −47° 34′ 47.4″ 6.13 3.78 96 F5V
182893 95866 19j 29m 52.59d −55° 26′ 29.7″ 6.14 0.93 359 K0/K1III
174500 92669 18j 52m 59.90d −46° 35′ 10.9″ 6.17 −0.79 803 A1IV/V
174474 92676 18j 53m 02.36d −48° 21′ 38.6″ 6.17 1.43 290 A2V
189080 98482 20j 00m 25.40d −49° 21′ 03.4″ 6.18 1.35 302 K0III
170873 91062 18j 34m 31.13d −52° 53′ 29.1″ 6.21 0.08 550 K2III
173047 92072 18j 45m 55.99d −50° 52′ 21.6″ 6.24 −1.64 1226 B8/B9II
QQ Tel[6] 185139 96721 19j 39m 41.80d −45° 16′ 42.8″ 6.24 1.25 324 Am
185075 96781 19j 40m 18.64d −54° 25′ 03.9″ 6.24 0.97 370 K0III
190422 99137 20j 07m 35.07d −55° 00′ 58.0″ 6.26 4.43 76 F8V
193307 100412 20j 21m 41.36d −49° 59′ 55.7″ 6.26 3.71 106 G2IV-V
186756 97491 19j 48m 55.07d −52° 53′ 16.8″ 6.27 −0.64 786 K1III
193002 100300 20j 20m 32.30d −55° 03′ 02.9″ 6.27 −0.71 811 M0/M1III
192827 100151 20j 18m 55.97d −47° 42′ 38.8″ 6.28 −0.30 675 M1III
177365 93860 19j 06m 54.81d −50° 19′ 23.0″ 6.29 0.28 520 B9V
μ Tel μ 183028 95932 19j 30m 34.57d −55° 06′ 36.1″ 6.29 3.47 120 F5V
174430 92687 18j 53m 12.00d −51° 55′ 53.1″ 6.30 −2.45 1831 B4III
180134 94858 19j 18m 09.76d −53° 23′ 12.8″ 6.36 3.07 149 F7V
181295 95239 19j 22m 37.68d −51° 13′ 52.5″ 6.42 2.16 232 F0V
177693 94054 19j 08m 52.27d −55° 43′ 12.5″ 6.44 0.97 405 K1IV
168871 90223 18j 24m 33.11d −49° 39′ 09.0″ 6.45 4.20 92 G2V
190879 99270 20j 09m 03.81d −47° 04′ 04.0″ 6.46 0.39 533 K5III
172223 91662 18j 41m 30.69d −48° 05′ 39.9″ 6.47 0.78 447 K3III
190580 99188 20j 08m 09.57d −52° 34′ 39.9″ 6.47 2.66 188 G3V
191732 99666 20j 13m 32.38d −47° 42′ 47.3″ 6.47 0.77 449 K2III
187421 97819 19j 52m 39.11d −54° 58′ 35.2″ 6.50 1.86 276 A2V
Gliese 205 19j 20m 48.20d -45° 33′ 32.3″ M4.5 Proxima Telescopii

Uga delengen[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. "Starry Night Photography: Telescopium Constellation". Dijupuk Pebruary 11, 2013.  Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. a b Staal 1988, k. 233.
  3. Russell 1.922, k. 469.
  4. IAU, The Constellation, Telescopium.
  5. a b salah satunggaling rasi lintang miturut bangsa Cina Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "sb0" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  6. a b N.N. Samus, et al., General Catalogue of Variable Stars (Samus+ 2007-2009), 2009yCat....102025S