Ceplukan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Ceplukan
Physa angul 041108 002 tdp.jpg
Bunga dan buah ceplukan, Bogor, Jawa Barat
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Solanales
Famili: Solanaceae
Génus: Physalis
Jeneng binomial
P. angulata L.

P. minima

Buah Ciplukan Lokal
Buah Ciplukan lokal

Ceplukan utawa ciplukan ya iku salah sawijining jinis woh cilik, sing nalika masak ditutupi kembang kelopak kembang. Woh iki uga dikenal kanthi jeneng-jeneng regional kayata cecenet utawa cecendet ( Sd. ), Melting ( Md. ), Lan kopling ( Bl. )

Physalis angulata Blanco1.50.jpg
Physa angul 060503 5330 tdp.jpg

Gambaran[besut | besut sumber]

Herba iki berumur setaun, ngadek, dhuwure s/d 1 m. galihing berusuk (=angulata) segi landhep lan nduweni rongga. godhong berbentuk bunder lonjong ndawa pucuke runcing, dengan tepi rata atau tidak, 2,5-10,5 × 5–15 cm.

Kembang ing kelek, kanthi galih sing mujur, mandhuwur, lan mawa pucuk melengkung. Kembang kelopak sesar lima, kanthi taju sing ana telung sikil lan landhep, ijo kanthi tulang ijo wungu. Mahkota kembang kaya dene bel, ana lima sing cethek, kuning tuwa karo rada kuning enom lan soklat ing gulu jero, 7-9   mm ing dhuwur. A sari warna kuning pucet kanthi sari biru enom.

Woh ing njerone sing bentuke nggelembung kanthi pucuk ketutupan, cahya ijo enom kekuningan, kanthi rusuk keunguan, 2-4   cm ing dawane. Woh wuni diarani dawa, 1.5-2   cm, kuning yen mateng, manis lan disenengi dening bocah-bocah.

Ekologi lan kegunaan[besut | besut sumber]

Umumé tuwuh alam bébas, ceplukan umumé ditemokaké cwdhake Jamu lan semak ing Kebon, kothak, sawah kang garing, pojokan dalan, pinggiran alas pecahan lan alas padha mbukak sunaring srengenge .

Woh iki kawentar karo bocah-bocah. Kabeh bageyan saka tanduran, saka godhong nganti werna lan biasane garing dhisik, dianggo minangka bahan jamu tradhisional.

Tipe sing padha[besut | besut sumber]

Ing Jawa ana uga jinis-jinis Physalis Minima sing ana ing wangun sing padha. Sawetara beda karo jinis ing ndhuwur yaiku, P. minima nduweni rambut dawa ing ijo lan godhong ijo ( angulata : rambute cendhak utawa botak); tandha V ing ngisor noda ing gulu makutha ora cetha ( angulata : ana sekelompok rambut cendhak lan rapat sing mbentuk tandha cetha V); lan sari kuning kanthi biru sethithik.

Ceplukan badak Physalis peruviana diolah ing Amérika Kidul, Australia lan Selandia Baru . Woh iki diekspor menyang Eropah .

Isi[besut | besut sumber]

Ana isi asam sitrat lan fisalin ing woh. Kajaba iku, ana uga alkaloid, asam malat, tanin, cryptoxanthine, vitamin C, lan gula woh [1]

Rujukan[besut | besut sumber]

  • Steenis, CGGJ van 1981. Flora, kanggo sekolah ing Indonesia . Pradnya Paramita, Jakarta.
  • Verheij, EWM lan RE Coronel (eds.). 1997. Sumber Daya Sayur Asia Tenggara 2: Woh-wohan sing bisa dimakan . PROSEA - Gramedia. Jakarta. ISBN 979-511-672-2 .
  1. AgroMedia, Redaksi (2008). Buku Pintar Tanaman Obat. Agro Media. k. 57.