Butrint

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Sana Warisan Donya UNESCO
Butrint
Janeng ing Pratélan Warisan Donya
Remains of a theatre and part of the agora (Photo by Marc Morell)
Jinis Cultural
Wewaton iii
Rujukan 570
Tlatah UNESCO Europe and North America
Sujarah prasasti
Prasasti 1992 (Sési 16th)
Èkstènsi 1999
Kabebayan 1997-2005

Butrint (Bothrota) ya iku kutha lan sawijining situs arkéologi ing Kabupatèn Sarandë, Albania, sekitar 14 kilometer kidule Sarandë lan cedhake tapelwates Yunani.[1] Butrint minangka salah siji sajarah remukan kutha kuno kang ana ing donya.[2] Kutha iki dumunung ing sawijining bukit kang ngadep Selat Vivari lan bagiyan saka Taman Nasional Butrint, kang dipanggoni kawit jaman prasejarah.[1] Cagar alam ing sekitar Butrint ya iku omah tumrap spesies langka kéwan lan tanduran.[1]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wiwitane Bothrota minangka sawijining kutha kang ana ing wewengkon kutha kuna Epirus.[3] Kutha iki ya iku pusat kutha utama saka suku lokal Chaonians, kanthi suku tangga kang paling cedhak ya iku koloni Korintus lan suku Illyrian ing lor.[1] Miturut penulis Romawi kang jenenge Virgil, wong kang ngedegake kutha misuwur iki ya iku anak Raja Priam saka Troy, kan wis kawin lan ngalih ing Andromache Kulon sawise Troy rubuh.[1] Sejarawan Yunani Dionysius saka Halicarnassus, kaya penyair Latin Virgil, nulisake yèn Eneas ana ing Bouthroton sawise lunga saka rubuhe Troy.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f (en)[1], UNESCO World Heritage Site'. Diundhuh tanggal 8 Juni 2010.
  2. ^ Borza, Eugene N. (1992). In the Shadow of Olympus: the Emergence of Macedon (Revised Edition). Princeton, New Jersey: Princeton University Press.  "Speakers of these various Greek dialects settled different parts of Greece at different times during the Middle Bronze Age, with one group, the 'northwest' Greeks, developing their own dialect and peopling central Epirus. This was the origin of the Molossian or Epirotic tribes." "[...]a proper dialect of Greek, like the dialects spoken by Dorians and Molossians." "The western mountains were peopled by the Molossians (the western Greeks of Epirus)."
  3. ^ An Inventory of Archaic and Classical Poleis by Mogens Herman,ISBN 0-19-814099-1,2004,page 343,"Bouthroton (Bouthrotios)"

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Butrint&oldid=1074009"