Butrint

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Butrint
Remains of a theatre and part of the agora (Photo by Marc Morell)
Situs Warisan Donya UNESCO
Pernah Albania Edit this on Wikidata
Paugeran iii[1]
Rujukan 570
Koordhinat 39°44′46″N 20°01′14″E / 39.746067°N 20.020534°E / 39.746067; 20.020534
Prasasti 1992 (Sèsi 16th)
Èkstènsi 1999
Ing Bebaya 1997-2005
Situs jaringan www.butrint.org

Butrint (Bothrota) ya iku kutha lan sawijining situs arkéologi ing Kabupatèn Sarandë, Albania, sakiwa-tengené 14 kilomèter kidule Sarandë lan cedhake tapelwates Yunani.[2] Butrint minangka salah siji sajarah remukan kutha kuno kang ana ing donya.[3] Kutha iki dumunung ing sawijining bukit kang ngadep Selat Vivari lan péranganing Taman Nasional Butrint, kang dipanggoni kawit jaman prasajarah.[2] Cagar alam ing kiwa-tengené Butrint ya iku omah tumrap spésies langka kéwan lan tanduran.[2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Wiwitane Bothrota minangka sawijining kutha kang ana ing wewengkon kutha kuna Epirus.[4] Kutha iki ya iku pusat kutha utama saka suku lokal Chaonians, kanthi suku tangga kang paling cedhak ya iku koloni Korintus lan suku Illyrian ing lor.[2] Miturut penulis Romawi kang jenenge Virgil, wong kang ngadegaké kutha misuwur iki ya iku anak Raja Priam saka Troy, kan wis kawin lan ngalih ing Andromache Kulon sawisé Troy rubuh.[2] Sejarawan Yunani Dionysius saka Halicarnassus, kaya penyair Latin Virgil, nulisake yèn Eneas ana ing Bouthroton sawisé lunga saka rubuhe Troy.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ http://whc.unesco.org/en/list/570.
  2. ^ a b c d e f [1], UNESCO World Heritage Site'. Diundhuh tanggal 8 Juni 2010.
  3. ^ Borza, Eugene N. (1992). In the Shadow of Olympus: the Emergence of Macedon (Revised Edition). Princeton, New Jersey: Princeton University Press.  "Speakers of these various Greek dialects settled different parts of Greece at different times during the Middle Bronze Age, with one group, the 'northwest' Greeks, developing their own dialect and peopling central Epirus. This was the origin of the Molossian or Epirotic tribes." "[...]a proper dialect of Greek, like the dialects spoken by Dorians and Molossians." "The western mountains were peopled by the Molossians (the western Greeks of Epirus)."
  4. ^ An Inventory of Archaic and Classical Poleis by Mogens Herman,ISBN 0-19-814099-1,2004,page 343,"Bouthroton (Bouthrotios)"

Pranala njaba[besut | besut sumber]