Benguk

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Benguk
Mucuna pruriens flower.jpg
Kembang benguk
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Fabales
Famili: Fabaceae
Subfamili: Faboideae
Tribe: Phaseoleae
Génus: Mucuna
Spésies: M. pruriens
Jeneng binomial
Mucuna pruriens
(L.) DC.
Sinonim

Many, see text

Benguk utawa kara benguk ya iku sijining jinis tuwuhan kang uripé mrambat.

Nomenklatur lan taksonomi[besut | besut sumber]

Jeneng umum[besut | besut sumber]

  • Bieh ing Basa Madura
  • Ci mao li dou 刺毛黧豆 Basa Cina
  • Kara benguk ing Basa Jawa
  • Atmagupta (आत्मगुप्ता) utawa Kapikacchu (कपिकच्छु) ing Basa Sangskerta
  • Kiwanch (किवांच) or Konch (कोंच) ing Basa Hindi
  • Khaajkuiri ing Basa Marathi
  • Alkushi/আলকুশি ing Basa Bengali
  • Poonaikkaali ing Basa Tamil
  • Velvet bean, Donkey eye, Cowhage, Cowitch lan Buffalo beans ing Basa Inggris (sing pungkasan uga ngrujuk marang Thermopsis rhombifolia)
  • Juckbohne (Basa Jerman: "itch bean")[1]
  • Fogareté (ing Républik Dominika); Picapica (ing endi waé), ing Basa Spanyol
  • Kapikachu
  • Yerepe utawa warapa in Basa Yoruba
  • Duradagondi(దురదగొండి) in Basa Telugu
  • Feijão maluco, "mad bean" (ing Angola lan Mozambique); pó-de-mico, "itching powder", feijão-da-flórida, "Florida's bean", feijão-cabeludo-da-índia, "hairy/pilous Indian bean", feijão-de-gado, "cattle's bean", feijão-mucuna, "mucuna bean", feijão-veludo, "velvet bean", and mucuna-vilosa, "fleecy mucuna" (ing Brazil lan Portugal), ing Basa Portugis
  • Chitedze ing Basa Malawi
  • Naykuruna (ML:നായ്ക്കുരണ) ing Basa Malayalam
  • Mah mui (TH: หมามุ่ย) ing Basa Thailand
  • Đậu mèo rừng, đậu ngứa, móc mèo in Basa Viètnam
  • Kavach beej
  • Inyelekpe (ing Nigéria) ing Igala
  • Nasagunnikaayi inh Kanada
  • Upupu ing Basa Kiswahili
  • Baidanka in Basa Oriya
  • Pois mascate (Reunion Island) ing Basa Perancis
  • Wandhuru Mæ in Basa Sinhala

Subspèsies[besut | besut sumber]

  • Mucuna pruriens ssp. deeringiana (Bort) Hanelt
  • Mucuna pruriens ssp. pruriens[1]

Variétas[besut | besut sumber]

  • Mucuna pruriens var. hirsuta (Wight & Arn.) Wilmot-Dear[2]
  • Mucuna pruriens var. pruriens (L.) DC. [3]
  • Mucuna pruriens var. sericophylla[2]
  • Mucuna pruriens var. utilis (Wall. ex Wight) L.H.Bailey is the non-stinging variety grown in Honduras.[4]

Sinonim[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. a b Rätsch, Christian. Enzyklopädie der psychoaktiven Pflanzen. Botanik, Ethnopharmakologie und Anwendungen. Aarau: AT-Verl. k. 15. ISBN 978-3-85502-570-1. 
  2. a b "Mucuna pruriens information from NPGS/GRIN". www.ars-grin.gov. Dijupuk 2008-02-23. 
  3. Picapica
  4. http://drugpolicycentral.com/bot/index.cgi?xfml=1&max=100