Bénto

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Bento khas sing dituku saka toko

bento (弁当 bentō?) [1] iku siji-bagean njupuk-metu utawa meal ngarep-dikempalken saka Jepang asal. Ing njaba Jepang, umume kanggo masakan Cina, Taiwan lan Korea, uga masakan Asia Tenggara sing nasi dadi panganan pokok. Bento tradisional bisa ngemot beras utawa mie sing ana iwak utawa daging, asring nganggo sayuran acar lan masak ing kothak. [2] Kemas sawetara saka massa-diprodhuksi Disposables kanggo tangan-digawe lacquerware . Bento sing siap kasedhiya ing akeh panggonan ing saindhenging Jepang, kalebu toko penak, bento shops (弁当屋 bentō-ya?) stasiun sepur, lan departemen toko . Nanging, Japanese homemakers asring nglampahi wektu lan energi ing kasebut kanthi teliti, disiapake kothak lunches kanggo pasangan bojo, anak, utawa piyambak. Bentos bisa diatur kanthi rumit kanthi gaya sing diarani " kyaraben " ("karakter bento "), sing biasane dihias supaya katon kaya karakter populer saka animasi Jepang ( anime ), buku komik ( manga ), utawa game video . Gaya bento populer liyane yaiku " oekakiben " utawa "picture bento ". Iki dihias supaya katon kaya wong, kewan, bangunan lan monumen utawa barang kayata kembang lan tanduran. Kontes asring dianakake ing ngendi para penyusun bento saingan kanggo pengaturan sing paling apik kanthi estetis.

Ana macem-macem bentuk tandhing boxed ing negara-negara Asia Wétan kalebu China daratan lan Taiwan ( biåndāng ing Mandarin lan "piān-tong" ing Hokkien Taiwan ) lan Korea ( dosirak ), lan ing negara-negara Asia Tenggara kayata Filipina ( baon ) lan Thailand (pin-tou). Budaya Hawaii uga nggunakake versi bento sing dilokalisasi kanthi selera lokal sawise luwih saka 100 taun pengaruh Jepang.

Jinis[besut | besut sumber]

Nasi gaya Hinomaru ( umeboshi ing tengah) ing bento makunouchi
Okowa bento, ketan ketan dicampur karo kabeh jinis sayuran utawa daging lan dikukus karo pitik teriyaki lan koleslaw Jepang
Shōkadō bentō
  • Chūka bentō (中華弁当) diisi panganan Tionghoa lan asring digunakake minangka panganan pembuka utawa "cemilan" tengah wengi.
  • Hinomaru bento (日の丸弁当) yaiku jeneng bento sing kalebu beras putih polos kanthi umeboshi ing tengah. Jeneng kasebut dijupuk saka Hinomaru, bendera Jepang, sing latar mburi putih kanthi bunder abang ing tengah. Bento Hinomaru murni mung kalebu sega lan umeboshi kanggo sega rasa tanpa panganan sampingan liyane. Kothak bento logam, sing nate populer ing Jepang, asring dikorosi dening asam umeboshi, pungkasane nggawe bolongan ing tengah tutup.
  • Kamameshi bentō (釜飯弁当) didol ing stasiun sepur ing Prefektur Nagano . Wis dimasak lan disedhiyakake ing pot lempung . Panci minangka barang souvenir.
  • Makunouchi bentō (幕の内弁当) yaiku gaya klasik bento kanthi nasi, umeboshi, irisan salmon panggang, lan endhog gulung.
  • Sake bentō (鮭弁当) yaiku bento sederhana kanthi irisan salmon panggang minangka sajian utama.
  • Shidashi bentō (仕出し弁当) digawe ing restoran lan dikirim nalika nedha awan. Bento iki asring dipangan ing pakumpulan kaya pemakaman utawa pesta. Biasane dikemas karo panganan tradisional Jepang kayata tempura, nasi lan sayuran acar. Bento shidashi sing dikemas panganan bergaya Eropa uga kasedhiya.
  • Shōkadō bentō (松花堂弁当) minangka kothak bento tradisional ireng. Iki menehi inspirasi kanggo desain ThinkPad IBM (mengko didol menyang Lenovo ). [3]
  • Tori bento (鳥弁当) kasusun saka potongan-potongan pitik sing masak ing saus sing disajekake pari. Iki minangka bento populer ing Prefektur Gunma .
  • Kyaraben (キ ャ ラ 弁) minangka bento kanthi isine disusun supaya katon kaya karakter populer saka anime, manga, utawa game video.
  • Shikaeshiben (仕 返 し 弁) minangka bento "dendam" ing endi para garwane nggawe bentos kanggo bali menyang garwane kanthi nulis penghinaan ing panganan utawa nggawe bento ora bisa dipangan. [4]

Galeri[besut | besut sumber]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Bento". Dictionary.com.
  2. "Bento: Changing New York's Lunch Culture," Chopsticks NY, vol. 27, July 2009, p. 10-11.
  3. Golden, Peter (January 1, 1999). "Big Blue's big adventure". EDN. Diarsip saka sing asli ing June 20, 2012. Dibukak ing 2007-03-24.
  4. "Revenge bento show us it's a dish best served cold (and boxed) with insults and hidden chilies". SoraNews24. 2015-02-28. Dibukak ing 2017-07-11.