April Mop

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
satunggaling April Fool ing Copenhagen, Denmark

April Mop utawi ing Basa Inggris menika April Fool's Day menika pengetan saben tanggl 1 April. Ing kulon, saben tanggal 1 April dipun-pengeti dinten April Mop. Ing dinten menika pikantuk lan sah kemawon menawi tiyang ngapusi, ngganggu kanca sanèsipun, utawi damel kejutan dhateng tiyang sanès[1] [2] . Ing negara kadosta Inggris lan Autralia sarta Afrika Selatan, guyonan menika namung kenging dumugi awan utawi sadèrèngipun awan kemawon [3]. Tiyang ingkang ngginakaken guyonan menika sasampuinpun tengah dinten dipunsebat April Mop. Ananging ing negara sanès kadosta Kanada, Prancis, Irlandia, Italia, Rusia, Belanda, lan Amerika Serikat guyonan menika bebas setunggal dinten.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Asaling dinten April Mop menika dèrèng jelas, bukti sejarah ingkang paling historis nedahaken bilih tradisi guyonan menika saged dipunjejak malih ing masa pamaréntahan Raja Charles IX saking Prancis. Ing Prancis abad kaping 16, dinten warsa énggal kanthi tradisional dipunpengeti ing tanggal 25 Maret ber-abad-abad amargi dipungayutaken kaliyan medalipun musim semi. Ing sedaya negeri ngadani pesta lan ijolan hadiah seminggu lan kapungkasan ing tanggal 1 April. Ananging ing taun 1564, Raja Charles ngandharaken bilih dinten warsa enggal menika dipunéwahi dados 1 Januari minangka upaya kangge mbeta negaranipun trep kaliyan kalender Georgian ingkang langkung akurat. Kathah tiyang Prancis ingkang boten nggatosaken éwah-éwahan penanggalan menika. Ingkang boten nggatosaken penanggalan menika nglajengaken pengetan dinten warsa énggal Prancis saking 25 Maret. Kanggé penduduk ingkang sarujuk kaliyan raja, banjur nganggu para tradisionalis kanthi ngirim lelucon lan ngapusi [1].

Tembung mop (foul) kagungan akar, amargi adhedhasar arah geserin srengéngé saking zodiak Pisces. Dados sasaran guyonan dinten April Mop menika dipunsebat April Fish. Lajeng langkung kawéntar nglampahi April Mop ing Prancis. Kejawi menika tradisi April Mop nyebar nyebrangi Selat Inggris lan dipupengeti ugi déning Inggris. Kanthi tradisional, guyonan April Mop menika namung dumugi tengah dinten, ananging kathah negara ingkang ngginakaken sedinten dumugi ndalu [1].

Kanggé tiyang kulon ( Barat ), April Mop menika dados April Fool's Day, ananging versi saès ngandharaken bilih ing tanggal kasebut wonten prastawa pembantaian dhumateng umat Islam ing Spanyol déning tentara salib [4]. Ingkang dipunwiwiti kaliyan sejarah Muslim Spanyol ing taun 1487 utawi 892 H. Awit pembebasan Islam ing abad kaping 8 M déning Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol banjur tuwuh dados negeri makmur ingkang ngenut agami Islam.

Tradisi April Mop menika kawiwitsan saking prastwa pembantaian kaum muslim Granada ing Spanyol déning pasukan kaum inkuisisi nalika sampun nguwasani Spanyol. Kala menika, Granada dados dhaérah pungkasan ing Spanyol ingkang dipuntaklukaken déning kaum inskuisisi. Sasampunipun ngepung Granda, sipil muslim bertahan ing griyanipun piyambak-piyambak. Kala menika tentara kaum inskuisisi damel pengumuman bilih sampun nyiapaken kapal ing pelabuhan supados kaum muslim Granada medal saking negara Spanyol[1] [4].

Kathah tiyang muslim Granada ingkang pitados kaliyan wara-wara menika banjur medal saking griya tumuju pelabuhan. Dugi ing pelabuhan kapal ingkang dipunjanjekaken dipun-obong banjur kaum muslim sipunbantai saha griyanipun dipunobong. Dados dinten menika dipunpengeti minangka dinten menangipun kaum inskuisisi kanthi cara ngapusi [4].

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d [1], (id) http://www.anneahira.com Sejarah April Mop (dipun-akses tanggal 05 Januari 2013).
  2. ^ [2], (id) April Mop (dipun-akses tanggal 05 Januari 2013).
  3. ^ April Fool's Day BBC
  4. ^ a b c [3], (id) Sejarah Kompasiana - sejarah (dipun-akses tanggal 05 Januari 2013).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=April_Mop&oldid=835936"