Kadhipatèn Pakualaman

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Lambang Kadipatèn Pakualaman

Kadipaten Pakualaman utawa kadhang ditulis Paku Alaman iku dhaerah perdikan ing wilayah Kasultanan Ngayogyakarta Hadiningrat. Paku Alaman dibangun tanggal 22 Juni 1812, raja pertamane yaiku Pangeran Natakusuma (putra Hamengku Buwono I) lan nyandang gelar Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Arya (K.G.P.A.A.) Paku Alam I.

Dhaerah kakuasaan[sunting | sunting sumber]

Wilayah sing kalebu kakuasaan Kadipaten Pakualaman iku ora dadi siji nanging kepecah-pecah, antarane ing Pajang, Bagelan, saperangan ing pusat kutha Yogyakarta (Pura Pakualaman - istanane) uga ana sing ning wilayah kabupaten Kulon Praga yaiku antara kali Progo lan kali Bogowonto. Wilayah sing ning Kulon Praga mbiyen tau dadi kabupaten dhewe yaiku Kabupaten Adikarta ning saiki wis digabung karo wilayah kabupaten Kulon Praga sing dadi perangan saka kakuasaan Kasultanan Yogyakarta.

Raja-raja[sunting | sunting sumber]

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]




Kasultanan Yogyakarta > Kadipaten Pakualaman


 
Krajan ing Jawa

0-600 (Hindu-Buddha Mataram Kuna): Salakanagara | Tarumanagara | Galuh | Sundha | Kalingga | Kanjuruhan
600-1500 (Hindu-Buddha): Mataram Kuna, Medhang, Kahuripan, Janggala, Pangjalu, Singhasari, Majapahit, Pajajaran, Blambangan
1500-saiki (Islam): Demak, Pajang, Banten, Cirebon, Sumedang Larang, Mataram Enggal, Yogyakarta, Surakarta, Mangkunagaran, Pakualaman