Edin Džeko

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Edin Džeko
Edin dzeko.jpg
Informasi pribadi
Tanggal lair 17 Maret 1986 (umur 28)
Papan lair Sarajevo, Yugoslavia[1]
Dhuwur 1.92 m (6 ft 4 in)[2]
Posisi pamain Penyerang
Informasi klub
Klub saiki Manchester City
Nomer 10
Karir remaja
1996–2003 FK Željezničar
Karir senior*
Taun Tim Apps (Gls)
2003–2005 FK Željezničar[1][3] 40 (5)
2005–2007 FK Teplice 43 (16)
2005 → FK Ústí nad Labem (silihan) 15 (6)
2007–2011 VfL Wolfsburg 111 (66)
2011– Manchester City 27 (12)
Tim nasional
2003–2004 Bosnia & Herzegovina U19
2006–2007 Bosnia & Herzegovina U21 5 (1)
2007– Bosnia-Herzegovina 39 (20)
* Senior club appearances and goals counted for the domestic league only and correct as of 22.00 12 Desember 2011 (UTC).

† Appearances (Goals).

‡ National team caps and goals correct as of 11 Oktober 2011


Edin Džeko (diwaca ˈɛdin ˈdʒɛkɔ, /edin jekó/, kanthi "o" seperti pada "botol"; lair ing Sarajevo, Yugoslavia, 17 Maret 1986; umur 28 taun) yaiku salah sijining pemain bal-balan profesional sing nduwé kebangsaan Bosnia-Herzegovina sing main minangka striker kanggo Manchester City F.C. ing Liga Primer Inggris lan timnas Bosnia-Herzegovina.

Karir[sunting | sunting sumber]

Klub[sunting | sunting sumber]

Džeko naté main kanggo FK Željezničar saka taun 2003-2005.[1][3] Sasuwené ing kana, panjenengané main minangka pemain tengah lan ora patèk sukses ing posisiné kasebut. Awaké dianggep dhuwur banget lan kurang apik saka segi teknik.[4][1][3] Džeko salanjute pindah ing salah sijining klub ing Republik Ceko, FK Teplice lan langsung disilihaké ing Ústí nad Labem. Sasuwené mangsa disilih, panjenengané nyétak enem gol saka ping 15 main. Setahun salanjuté, panjenengané bali ing FK Teplice lan main tekan 2007. Kanthi nyétak 13 gol saka 30 pertandhingan, panjenengané dadi top skor Liga Gambrinus musim 2006–07. Amarga penampilané kasebut, VfL Wolfsburg kepincut lan nukoni kanthi biaya 4 yuta euro.

Wolfsburg[sunting | sunting sumber]

Sawisé pindah ing Wolfsburg, Džeko langsung gawé penampilan sing apik kanthi nyétak lima gol saka 11 pertandhingan. Panjenegané disebut déning Sportal minangka penyerang paling apik ing paruh awal Bundesliga musim 2007-08. Ing akhir musim kapisané ing Jerman, Džeko nyétak 8 gol lan 7 assist. Ananging Wolfsburg ing posisi lima klasemen akhir, lolos kualifikasi Liga Eropah UEFA musim 2008–09.

Sawisé Wolfsburg ngrekrut salah sijining pemain Bosnia-Herzegovina. liyané, Zvjezdan Misimović, mainé Džeko mundhak ing musim kaloro. Nyédaki tutup musim ing Mei 2009, Džeko nyétak hattrick nalika nglawan TSG 1899 Hoffenheim] lan nyétak hat-trick manèh ing gawang Hannover 96 2 minggu salanjuté. Wolfsburg akhiré éntuk gelar Bundesliga sing kapisan. Džeko nyétak total 26 gol lan 10 assists ing liga saka 32 pertandhingan. Ing panggon kaloro top scorer Bundesliga, ing ngisor kanca saklubé, Grafite. Kaloroné dadi duet penyerang paling sukses ing sejarah Bundesliga.[5]

Ing Piala DFB, panjenengané nyétak énem gol saka rong pertandhingan. Panjenengané uga nyétak 4 gol lan 2 assist saka 8 pertandhingan ing Liga Eropah UEFA. Amarga penampilané kasebut, panjenengané dinobataké minangka Pemain Paling Apik Tahunan Bundesliga.[6] Sanadyan éntul tawaran apik saka AC Milan, Džeko tetep milih ing Wolfsbur lan nambah kontrak tekan Juni 2013.[7][8]

Panjenengané nyétak gol sing kapisan ing ajang Liga Champions UEFA ing wulan September 2009, nalika kalah 2-1 nglawan Manchester United ing Old Trafford.[9][10] Panjenengané dadi salah sijining saka 30 pemain sing mlebu nominasi Ballon d'Or 2009[11] lan dadi top scorer Bundesliga ing musim 2009–10 kanthi nyétak 22 gol.

Manchester City[sunting | sunting sumber]

Džeko menang ing Piala FA 2011 bareng Manchester City.

Sawisé pirang-pirang spekulasi rame diomongné, Roberto Mancini, pelatih saka Manchester City, mènèhi konfirmasi ing 3 Januari 2011 menawaa biaya transfer 27 yuta poundsterling (32 yuta euro) wes disetujui kanggo transfer Džeko. Transfer kasebut dadi rekor transfer paling dhuwur kaloro kanggo City, sawisé transfer Robinho saka Real Madrid ing taun 2008 kanthi biaya 32.5 juta poundsterling (42.5 jut euro).[12] Biaya transfer iki uga mecahaké rekor transfer Bundesliga,[13] rekor transfer Bosnia-Herzegovina lan rekor transfer pemain ex-Yugoslavia.[14][15][16]

Internasional[sunting | sunting sumber]

Džeko main kanggo Bosnia wiwit timnas U-19. Pertandhingan debuté bareng Timnas Bosnia-Herzegovina yaiku nalika nglawan Turki tanggal 2 Juni 2007. Panjenengané ngoleksi 9 gol sasuwéné Kualifikasi Piala Donya FIFA 2010 lan dadi panyétak gol keloro paling akèh ing kualifikasi zona UEFA bareng pemain Timnas Inggris, Wayne Rooney. Ing ngisor cathetan pemain Timnas Yunani, Theofanis Gekas kanthi sepuluh gol.[17].

Prestasi[sunting | sunting sumber]

Wolfsburg
Manchester City
Individual
  • Bundesliga players' German Footballer of the Year: 2008–09[18]
  • Bundesliga Top-Scorer: 2009–10 (22 Gol)
  • Bosnian Footballer of the Year:[19] 2009, 2010
  • Barclays Player of the Month: Agustus 2011

Referensi[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d "Official Website". edindzeko.com. http://www.edindzeko.com. Retrieved 2010-1-22.
  2. ^ "Player Profile – Edin Dzeko". Premier League. http://www.premierleague.com/en-gb/players/profile.overview.html/edin-dzeko. Retrieved 2011-9-3.
  3. ^ a b c "Edin Dzeko profile: 10 things you need to know about the Arsenal target". Jody Houton and Ann Gripper. Mirror Football. 2009-6-6. http://www.mirrorfootball.co.uk/news/Edin-Dzeko-profile-10-things-you-need-to-know-about-the-Arsenal-target-article26864.html. Retrieved 2010-1-22.
  4. ^ Sinovčić, Dean (26 May 2009). "Džeko: 'Mislili su da sam balvan' [Džeko: 'They thought I was a log']" (in Croatian). Nacional (weekly). Archived from the original on 23 July 2012. http://www.nacional.hr/clanak/58936/dzeko-mislili-su-da-sam-balvan. Retrieved 28 December 2010.
  5. ^ "Grafite And Dzeko – A Match Made In Heaven", Goal.com, 23 May 2009. diaksès tanggal 19 June 2009. 
  6. ^ "Dzeko may stay at Wolfsburg", FIFA.com, 3 June 2009. diaksès tanggal 19 June 2009. 
  7. ^ "Dzeko delight at new deal", Sky Sports, 1 August 2009. diaksès tanggal 5 August 2009. 
  8. ^ "Dzeko extends until 2013". VfL Wolfsburg. 1 August 2009. http://www.vfl-wolfsburg.de/55454+M553c05d6b03.html. Retrieved 2 September 2011.
  9. ^ Jonathan Stevenson. "Man Utd 2–1 Wolfsburg", BBC Sport, 30 September 2009. diaksès tanggal 22 January 2010. 
  10. ^ Simon Stone (1 October 2009). "Man Utd 2 – 1 Wolfsburg: Giggs rolls back the years to hound out German champions Wolfsburg". Scotsman.com Sport. http://sport.scotsman.com/football/Man-Utd-2--1.5693826.jp. Retrieved 22 January 2010.
  11. ^ "Man United 2–1 Wolfsburg: Carrick Seals Hard-Fought Victory", Goal.com, 30 September 2009. diaksès tanggal 30 September 2009. 
  12. ^ "Shine on you, crazy diamond". Sarajevo-x.com. 15 January 2011. http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet/clanak/110115091. Retrieved 16 January 2011.
  13. ^ "Džeko nadmašio Gomeza". SportSport.ba. 9 January 2011. http://sportsport.ba/ino_fudbalp-49720.htm. Retrieved 10 January 2011.
  14. ^ "Džeko je kralj transfera SFRJ". MTS Mondo. 7 January 2011. http://www.mondo.rs/s194179/Sport/Dzeko_je_kralj_transfera_SFRJ.html. Retrieved 13 January 2011.
  15. ^ "Džeko je budućnost, zaboravite Balotellija i Adebayora". Sport Centar. 8 January 2011. http://scsport.ba/v2/tekst.php?ID=13262. Retrieved 9 January 2011.
  16. ^ "Džeko gledao City protiv Leicestera sa šalom oko vrata". Sarajevo-x.com. 9 January 2011. http://www.sarajevo-x.com/sport/nogomet/clanak/110109081. Retrieved 9 January 2011.
  17. ^ "2010 World Cup Qualifying Statistics", FIFA.com. diaksès tanggal 19 June 2009. 
  18. ^ "Edin Dzeko named German Footballer of the Year". IMScouting. 3 June 2009. http://www.imscouting.com/global_news_item.aspx?id=2190. Retrieved 19 October 2009.
  19. ^ Mondal, Subhankar (2010-12-27). "Wolfsburg Striker Edin Dzeko Named Bosnian Player Of The Year". Goal.com. http://www.goal.com/en/news/1549/rest-of-europe/2010/12/27/2279580/wolfsburg-striker-edin-dzeko-named-bosnian-player-of-the. Retrieved 2011-9-3.

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Edin Džeko ing Wikimedia Commons.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Edin_Džeko&oldid=835055"