Piala FA

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Piala FA
The FA Cup Trophy in 2008.jpg
Dibentuk 1871
Wilayah Flag of Inggris Inggris
Gunggung tim 758 (2012–13)
Juwara bertahan Wigan Athletic (gelar petama)
Klub paling suksès Manchester United (11 gelar)
Stasiun televisi penyiar ITV
ESPN
Situs web Situs resmi
Soccerball current event.svg Piala FA 2013–14

The Football Association Challenge Cup, utawi ingkang asring dipunsebat Piala FA, inggih punika kompetisi bal-balan ingkang ngginakaken sistem gugur ingkang dipunwontenaken saben taun ing Inggris. Kompetisi menika dados kompetisi ingkang paling sepuh ing donya.[1] Kompetisi menika dipunwastani ugi dipunwontenaken dening 'The Football Association|Asosiasi Sepak Bola Inggris (FA) ingkang dados pesertanipun tim-tim bal-balan ing Inggris ingkang jaler, dene ingkang wanita ugi dipunwontenaken, ananging kanthi sebatan ingkang benten.

Piala FA ingkang pisanan dipunwontenaken ing warsa 1871-72. Turnamen menika kangge sedaya tim ingkang ndherek Liga Primer, Football League, Football Conference lan tim-tim ing Step 3-5 sarta tim-tim Step 6 ingkang kapilih saking Sistem Liga Nasional[2].

Kompetisi pisanan[sunting | sunting sumber]

KOmpetisi menika dipunwiwiti ing warsa 1871-1872, lan namung wonten 17 tim ingkang dherek. Wanderers, tim ingkang dipunsengkuyung dening tiyang-tiyang sekolah negeri lan dipunisi pemain saking universitas, dados juwara. Ing final, Wanderers ngalahake Kennington Oval, 1-0. Ing bal-balan iku dipun pirsani 2.000 tiyang, ingkang nyetak gol Wanderers inggih menika Morton Betts.

Piala[sunting | sunting sumber]

Piala kang diangkat Betts lan kanca-kanca wujudipun langkung alit saking piala ingkang samenika. Piala kasebut rancanganipun Messrs, Martin and Hall Co, lan reginipun 20 poundsterling.

Warsa 1895, nalika Aston Villa dados juwara kompetisi menika, trofi kasebut ical nalika dipajang ing Birmingham. Ngantos samenika, piala asli kasebut dereng dipuntemokake.

Stadion Wembley[sunting | sunting sumber]

Wiwit warsa 1923, final Piala FA diwontenaken ing Stadion Wembley. Stadion menika dipunpilih awit pangarsanipun Duke of York, ingkang dados Raja George VI. Stadion ingkang dados pralambang bal-balan ing Inggris menika dipunbangun kanthi nelasake prabeya 750.000 poundsterling.

Tim ingkang pisanan ngginakaken stadion menika ing final Piala FA inggih menika Bolton Wanderers lan West Ham United. Final menika kacathet ing sujarah, amargi cacahipun suporter ngantos 200.000 suporter, ngantos dumugi ing pinggir lapangan.

Warsa 2001-2006, Stadion Wembley direnovasi lan final Piala FA dipunpindhah ing Stadion Millennium, Cardiff. Wiwit warsa 2007, Piala FA finalipun wangsul malih ing Stadion Wembley. Final menika antarane Chelsea kaliyan Manchester United.

Menawi final ing Wembley warsa 1923 dados final ingkang suprteripun paling kathah, menawi ing bal-balan Aldershot Town nalika warsa 1986 dados bal-balan ingkang paling kedhik suporteripun. Wekdal menika mungsuhipun Oxford United ingkang namung dipunpirsani 2.034 suporter.

Rekor dan Final[sunting | sunting sumber]

Sadangunipun sujarah, rekor gol ingkang paling kathah dipuncepeng dening Nottingham Forest. Rekor menika kacathet ing warsa 1890-1891 nalika ngalahake Clapton, 14-0.

Rekor rata-rata pemain paling sepuh dipuncepeng dening Arsenal. "The Gunners" wekdal final menika dipunsengkuyung para pemain ingkang yuswanipun rata-rata 31 taun ing tim inti, kasil ngalahake Liverpool ing warsa 1950.

Ngantos samenika warsa 2013, Manchester United dados tim ingkang saged juwara paling kathah, inggih 11 gelar.

Awit warsa 1872, wonten 12 tim ingkang ngantos final, ananging boten nate menang. Tim menika kadosta Bristol City, Birmingham City, Leicester City, Luton Town, Fulham, Queens Park Rangers, Brighton & Hove Albion, Watford, Crystal Palace, Middlesbrough, lan Millwall. Dene, Leicester City sampun kaping sekawan mlebet ing final (warsa 1949, 1961, 1963, dan 1969), lan dereng nate menang.

Salah setunggal final ingkang sae , kadadosan wonten 3 gol ing injury time. Kadadosan menika wonten ing warsa 1979, menika wekdal Arsenal ngalahake Manchester United 3-2. Ing babak pisan Arsenal menang 1-0, banjur ditambah dados 2-0 ing babak kalih. Nanging ing tambahan wekdal 2 menit ing pungkasan, Manchester United saged ngimbangi dados 2-2, lajeng Alan Sunderland damel gol ing setunggal menit pungkasan lan beta Arsenal menang.

Final warsa 2006, nalika Liverpool ngalahake West Ham ing adupinalti, dipunanggep dados final paling sae. Wekdal menika Liverpool ingkang dados favorit juwara kalah rumiyen saderenge mlebet ing injury time babak kalih Steven Gerrard saged ndamel imbang. Nanging "The Reds" ing pungkasane babak tambahan dados imbang 3-3. Liverpool menang saking.

Juwara Piala FA[sunting | sunting sumber]

Jumlah juara Klub
11 Manchester United
10 Arsenal
8 Tottenham Hotspur
7 Liverpool, Aston Villa, Chelsea
6 Newcastle United, Blackburn Rovers
5 Manchester City, Everton, West Bromwich Albion, Wanderers
4 Bolton Wanderers, Sheffield United, Wolverhampton Wanderers,
3 Sheffield Wednesday, West Ham United
2 Bury, Nottingham Forrest, Old Etonians, Preston North End, Sunderland, Portsmouth
1 Barnsley, Blackburn Olympic, Blackpool, Bradford City, Burnley, Cardiff City, Charlton Athletic, Clapham Rovers, Coventry City, Derby County, Huddersfield Town, Ipswich Town, Leeds United, Notts County, Old Carthusians, Oxford University, Royal Engineers, Southampton, Wigan Athletic, Wimbledon

Catatan: Tim yang ditulis miring sudah tidak ada.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Piala_FA&oldid=869097"