Aksara Réncong

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Surat Kerinci

Aksara Réncong iku istilah sing wiwitané dipigunakaké déning para paneliti Walanda kanggo ngarujuk marang aksara Surat Ulu sing dipigunakaké ing kawasan ulu (pagunungan) Sumatra, mligi ing tlatah Kerinci, Bengkulu, Sumatra Kidul, lan Lampung. Bebarengan karo aksara-aksara dhaérah liya ing Sumatra, Surat Ulu minangka turunan saka Aksara Pallawa. Ing jaman biyèn surat ulu ditulis ing pring, sungu kebo, lan kulit kayu.

Aksara Ulu sing kadhangkala uga diarani Aksara KaGaNga adhedhasar telung aksara pisanan jroning urutan abjadé, isih sarumpun karo Surat Batak (aksara Batak).


Daftar sastra[sunting | sunting sumber]

  • A. L. van Hasselt (1881) De talen en letterkunde van Midden-Sumatra, E. J. Brill, Leiden
  • M. A. Jaspan (1964) Folk literature of South Sumatra: Redjang Ka-Ga-Nga texts, The Australian National University, Canberra
  • L. C. Westenenk (1922) "Rèntjong-schrift. II. beschreven hoorns in het landschap Krintji", in Tijdschrift voor Indische Taal-, Land-, en Volkenkunde 61, Batavia, Albrecht en co./'s-Gravenhage, M. Nijhoff
  • Uli Kozok (2005). Aksara Melayu Pra-Islam. In E. Sedyawati and A. Ikram, Sastra Melayu Lintas Daerah. Jakarta: Balai Pustaka.

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Réncong&oldid=827178"