Aksara Lontara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Aksara Lontara iku aksara tradhisional masarakat Bugis-Makassar. Wangun aksara lontara miturut budayawan Prof Mattulada (alm) asal saka "sulapa eppa wala suji". Wala suji asal saka tembung wala sing tegesé pamisah/pager/penjaga lan suji tegesé putri. Wala Suji iku sajinis pager pring jroning acara ritual sing wangun belah kupat. Sulapa eppa (patang sisi) iku wangun mistis kaprwcayaan Bugis-Makassar klasik sing nyimbulaké susunan alam semèsta, geni-banyu-angin-lemah. Aksara lontara iki umumé dianggo nulis tata aturan pamaréntahan lan kamasarakatan. Naskah ditulis ing godhong lontar migunakaké sada utawa kalam sing kagawé saka duk kasar (kira-kira sagedhé sada).

Lontara jroning Aksara Lontara
Konsonan Lontara

Conto Panulisan[sunting | sunting sumber]

Lontara jroning sistem komputer[sunting | sunting sumber]

Bebarengan karo aksara Nusantara liyané yaiku aksara Bali, aksara Rejang, aksara Sundha, aksara Jawa lan aksara Kawi aksara Lontara iki wis duwé bakuan jroning kodhe Unicode[1].

Font Lontara[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Lontara&oldid=827082"