Aksara Déwanagari

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Conto aksara Déwanagari. Sawijining kaca kitab suci Rgwéda seka abad kaping-19.

Aksara Devanāgarī utawa aksara Dewanagari (saka basa Sangskreta: "kutha déwa") iku salah sawijining aksara seka India sisih lor.

Aksara iki seka aksara Brahmi lan wiwit digunakaké ing abad kaping-11.

Aksara iki utamané kanggo nulis basa Hindi lan basa Sangskreta. Nanging, perlu kinawruhan menawa basa Sansekerta ora mutlak ditulis migunakaké aksara iki. Basa Sansekerta bisa ditulis nganggo aksara-aksara liya, antarané aksara-aksara Nusantara.

Daftar aksara[sunting | sunting sumber]

Vokal (Swara)
Aksara wujudé nganggo konsonan [k] Alihaksara IPA Conto ing basa Indonesia
प (mandiri) a a kabel
पा ā ɑ karton
पि i ɪ
पी ī i istri
पु u ʊ kucing
पू ū u kurma
पृ berkat
पॄ rː̩
पॢ l ̩
पॣ lː̩
पॅ candra e
पॆ e pendek
पे e e lélé
पै ai ai atau ɛ ramai
पॉ o (kebuka)
पॊ
पो o (ketutup) aʊ atau o sop
पौ au (dawa) ɔ rantau


Vokal : sawetara kasus kanthi र
Vokal Wujud sandhangan kanthi aksara [r]
रु
रू


Tandha-tandha diakritik liyané
Huruf Jeneng Kagunan
wirāma (विराम) uga disebut halant (हलन्त) ing basa Hindi, "matèni" vokal konsonan sing nyangga
एँ candrabindu (चन्द्रबिन्दु) mbindhengaké vokal
anuswāra (अनुस्वार) mbindhengaké vokal utawa mènèhi konsonan bindhengan sawisé vokal (biasané [n])
एः wisarga (विसर्ग) [h] ing sisih akhir
nukta (नुक्ता) digunakaké kanggo tembung-tembuh silihan
एऽ awagraha (अवग्रह) kanggo ndawakaké vokal


Konsonan (Wyañjana)
Aksara Alihaksara IPA Conto ing basa Indonesia
k k katak
kh kh
g g garing
gh gɦ
ŋ ngawur
c ʧ cacing
ch ʧh
j ʤ jagung
jh ʤɦ
ñ ɲ nyanyi
ṭ (retrofleks) ʈ t ing basa Bali
ṭh (retrofleks) ʈh
ḍ (retrofleks) ɖ
ḍh (retrofleks) ɖɦ dh ing basa Jawa
ṇ (retrofleks) ɳ
t tari
th h
d dansah
dh ɦ
n n nama
p p papa
ph ph
b b balon
bh bɦ
m m mama
y j yakuza
r ɾ
l l laku
y (mung ing basa Marathi) j
v v wahana
ś (sy) ɕ syarat
ṣ (retrofleks) ʂ surat
s s satu
h h
क़ q (kanggo tembung silihan seka basa Arab) q Arab qalbu
ख़ x x kh (kanggo tembung silihan seka basa Arab)
ग़ ġ (r uvular) ʀ
ज़ z (kanggo tembung silihan seka basa Persia lan Arab) z zéro
ड़ ṛ (retrofleks) ɽ
ढ़ ṛh (retrofleks) ɽɦ
फ़ f (kanggo tembung-tembung silihan asing) f foto


Wilangan
Huruf Alihaksara
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9


Simbol liya
Aksara Jeneng Kagunan
danda (डण्डा) . (akhir kalimat)
double danda tandha akhir ing rima gurit
Ôm simbol sakral Hindhu

Aksara Liyané[sunting | sunting sumber]

  • श्र = shra
  • ह्न = hna
  • ह्म = hma
  • ह्ल = hla
  • ह्य = hya
  • क्त = kta


Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Déwanagari&oldid=826926"