Aksara Pallawa

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Aksara Pallawa utawa kadhangkala ditulis minangka Pallava iku sawijining aksara sing asalé saka India bagéyan kidul. Aksara iki wigati tumrap sajarah di Indonésia amarga minangka aksara babon sing nurunaké aksara-aksara Nusantara.

Ing tlatah Nusantara bukti paling wiwitan yaiku Prasasti Mulawarman ing Kutai, Kalimantan Wétan sing asal saka abad ka-5 Masèhi. Bukti tulisan paling wiwitan sing ana ing Jawa Kulon lan sekaligus pulo Jawa, yaiku Prasasti Tarumanagara sing asal saka tengahan abad ka-5, uga tinulis nganggo aksara Pallawa.

Jeneng aksara iki asal saka Dinasti Pallava sing naté kuwasa ing kidul India antara abad ka-4 nganti abad ka-9 Masèhi. Dinasti Pallava yaiku sawijining dinasti sing nganut aliran Jainisme.

Aksara Pallawa Nusantara jroning Gambar[sunting | sunting sumber]

  • Aksara Bugis Lontara

Lontara Abugida.svg

  • Aksara Jawa

Aj-ngtmbr.png

  • Aksara Bali

Bali-simbar.png

  • Aksara Sunda Kaganga

Aksara Sunda Kuno 02.jpg

  • Aksara Rejang

Aksara Kaganga.jpg

  • Aksara Rencong

Kerinci Rencong id.png

  • Aksara Batak
  • Aksara Pegon
  • Aksara Merapi Merbabu

Deleng uga[sunting | sunting sumber]

Owah-owahan Aksara Pallawa menyang Aksara-Aksara Nusantara[sunting | sunting sumber]

Owah-owahan Aksara Pallawa

Komputerisasi Aksara Pallawa Nusantara[sunting | sunting sumber]

Aksara Pallawa Nusantara jroning Unicode[sunting | sunting sumber]

  • Aksara Bugis |versi 4.1|1A00-1A1F[1]
  • Aksara Bali |versi 5.0|1B00-1B7F[2]
  • Aksara Rejang |versi 5.1|A930-A95F[3]
  • Aksara Sundha |versi 5.1|1B80-1BBF[4]
  • Aksara Jawa |versi 5.2|A980-A9DF[5]
  • Aksara Batak| in progress...|1BC0-1BFF[6]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Pallawa&oldid=826032"