Aksara Sundha

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Aksara Sundha dienggo nulisaké araning sawijining bangunan ing salah sijining paguron ndhuwur ing Bandhung.

Aksara Sundha (ᮃᮊ᮪ᮞᮛ ᮞᮥᮔ᮪ᮓ) iku ngrujuk ing sawijining sistim panulisan kasil karya bangsa Sundha kanggo nulisaké basa Sundha. Aksara Sunda iku ngrujuk ing aksara Sundha Kuna sing dienggo saka abad kaping 14 nganti tekan abad kaping 18.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Prasasti Astana Gedé Kawali saka jaman Sundha-Kawali abad kaping-15, tulisané nganggo aksara Sundha Kuna.

Saliyané nganggo aksara Sundha Kuna, bangsa Sundha tau ngerti lan nganggo sistém aksara liyané, antarané

Sacara resmi, pamaréntah Jawa Kulon ngetokaké Perda taun 2003 kanggo ndukung aksara Sunda bèn isa dienggo sedina-dina.[1]

Komputerisasi[sunting | sunting sumber]

Komputerisasi aksara Sundha nalika metuné publikasi resmi aksara Sundha saking Pamaréntah Jawa Kulon. Conto pisanané "Aksara Pakuan" ing bentuk OTF.

Liyané saka aksara kasebut, ing wulan Januari 2006, proposal kanggo kodhifikasi Aksara Sundha ing format Unicode wis dikirimaké menyang konsorsium Unicode [2]. Prosès iki bakal mlaku suwéné rong taun. Diarepaké ing taun 2008, aksara Sundha wis bisa mlebu ing susunan Unicode vèrsi 5.0.

Susunan Aksara Sundha[sunting | sunting sumber]

Aksara Sundha bisa dipérang dadi sawetara komponèn, antarané:

  • aksara nglegena (aksara wyanjana)
  • aksara swara
  • sandhangan swara
  • paugeran tandha waca
  • angka

Aksara nglegena[sunting | sunting sumber]

AksaraSunda-Ngalagena.png

Aksara swara[sunting | sunting sumber]

AksaraSunda-Vokal.png

Sandhangan swara[sunting | sunting sumber]

AksaraSunda-Vokalisasi.png

Angka[sunting | sunting sumber]

AksaraSunda-Angka.png

Conto panganggonané[sunting | sunting sumber]

Asmarandana[sunting | sunting sumber]

Tèks Sundha Alihaksara Sundha Jarwa ing basa Jawa
Asmarandana-sunda.png Éling éling masing éling,

rumingkang di bumi alam,
darma wawayangan baé,
raga taya pangawasa,
lamun kasasar lampah,
napsu nu matak kaduhung,
badan anu katempuhan.

Éling éling mbok ya éling,

Yèn nglelana ing bumi alam,
Darma wewayangan waé,
Raga 'ra ana kuwasa,
Upama kesasar mlampah,
Napsu sing marakké getun,
Awaké sing kudu korban.

Ladrang[sunting | sunting sumber]

Tèks Sundha Alihaksara Sundha Jarwa ing basa Jawa
Ladrang-sunda.png Aya hiji rupa sato leutik,

Éngkang-éngkang, éngkang-éngkang,
Sok luluncatan di cai,
Ari bangun arék sarupa jeung lancah.

Ana siji rupa kéwan cilik,
Éngkang-éngkang, éngkang-éngkang,
Senengé loncat nèng banyu,
Nèk wanguné ngarep padha karo kemangga.

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Dangiang Aksara Sunda, pirsanana filsafat Abah Surya ngenani aksara Sunda ing Sundanet.com
  2. ^ http://std.dkuug.dk/jtc1/sc2/wg2/docs/n3022.pdf
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Aksara_Sundha&oldid=812367"