Vladimir Voronin

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Vladimir Voronin
Владимир Воронин
Vladimir Voronin 2006.jpg
Présidhèn Moldova ke-3
Lungguh
7 April 2001 – 11 September 2009
Wasir Dumitru Braghiş
Vasile Tarlev
Zinaida Greceanîi
Kadhisiki Petru Lucinschi
Kagantèni Mihai Ghimpu (Pejabat)
Présidhèn Parlemèn
Lungguh
12 Mèi 2009 – 28 Agustus 2009
Kadhisiki Ivan Călin (Pejabat)
Kagantèni Mihai Ghimpu
Anggota Parlemèn
Lungguh
5 Mèi 2009 – Sekarang
Lungguh
Maret 1998 – April 2001
Lungguh
badan lègislatif ke-10 – badan lègislatif ke-11
Menteri Urusan Dalam Negeri
Lungguh
1988 – 6 Juni 1990
Wasir Ivan Călin
Petru Pascari
Kadhisiki Gheorghe Lavranciuc
Kagantèni Ion Costaş
Rerincèn priangga
Lair 25 Mèi 1941 (umur 76)
Corjova, Uni Soviet (kini Moldova)
Bangsa Romania
Parté pulitik Parté Komunis (1993–Sekarang)
Gayutan pulitik liya Parté Komunis (Sebelum 1991)
Sisihan Taisia Mihailovna
Anak anak Oleg Voronin,
putri Valentina Voronin
Almamater (1) All-Union Institute for Food Industry; (2) Akademi Ilmu Sosial Komite Sentral Parté Komunis Uni Soviet; (3) Akademi Departemen Dalam Negeri Uni Soviet
Propési Insinyur
Ekonom
Agama Ortodoks Timur
Orangtua Pelagheia Bujeniţă
Etnis Moldavia (Rumeni)
Jasa militèr
Pangkat Mayor Jenderal dari MVD

Vladimir Nicolaevici Voronin (Ruslan: Владимир Николаевич Воронин, Vladimir Nikolaevič Voronin; lahir 25 Mèi 1941) inggih punika pulitikus Moldova. piyambakipun njabat Présidhèn Moldova ke-3 (2001-2009) dan Sekretaris Pertama Parté Komunis Républik Moldova (PCRM) ing taun 1994. Piyambakipun inggih punika tiyang Éropah kawiwitan ingkang kapilih sècara dèmokratis déning Parté Komunis dados kepala nagara saksampunè pembubaran Blok Wétan.

Kulawarga lan Wiyata[besut | besut sumber]

Vladimir Voronin Nicolaevici lahir ing désa Corjova, Distrik Dubăsari Républik Sosialis Soviet Moldavia. Meskipun namanipun Russified, asal-usul suku (ètnis)-nipun dados tiyang Moldova.[butuh sitiran] Manawi Voronin inggih punika komunis seumur hidup ingkang ngèjar kebijakan ramah kaliyan Rumania ing pinten-pinten wèkdal selama taun 2000-an, kakekipun Isidor Sârbu inggih punika seorang pèjuang anti-komunis ing Rumania saksampunè taun 1944.[1][2][3] Ibunya, Pelagheia Bujeniţă meninggal padha tanggal 2 Juli 2005.[4] Voronin lulus saking Sekolah Tinggi Koperasi (Kooperativny techpunikam ) ing Chişinău (1961), Institut Industri Makanan Uni Soviet (1971), Akademi Ilmu Sosial Komite Sentral Parté Komunis Uni Soviet (1983), dan Akademi Departemen Dalam Negeri saking Uni Soviet (1991).

Wiwitan Karir[besut | besut sumber]

Punika dipunwiwiti merdamel ing 1961 dados kepala pabrik roti ing kutha Criuleni. Selama kalamangsa 1966-1971, Voronin njabat wakil direktur pabrik roti ing Criuleni lan kepala pabrik roti ing Dubăsari.

Ngantos sedasa taun salajengipun, piyambakipun aktif ing administrasi nagara saking SSR Moldavia lan berturut-turut dados anggota komite èksekutif ing kutha Dubăsari lan Ungheni, Komite Eksekutif Distrik Ungheni, lan, wiwit 1983, dados inspektur lan wakil direktur Bagia Organisasin Komite Sentral Cabang Moldova Parté Komunis Uni Soviet. ing taun 1985, piyambakipun dipunangkat dados kepala pérangan ing Dewan Menteri SSR Moldavia. Ngantos kalamangsa 1985-1989, Voronin njabat dados sekretaris kawiwitan saking Komite Parté Komunis Kota Bender. Ngantos kalamangsa 1988-1990, piyambakipun njabat Menteri ing Negeri SSR Moldova. ing kalungguhan kasebut, piyambakipun nganjuraken supados boten ngginakaken sikara ing meredam dhémonstrasi-dhémonstrasi rakyat ingkang anti-Soviet ing surya 7 dan 10 November 1989.[5] Pada giyaran télévisi yang dipuntayangaken nagara punika ing surya 8 April, Voronin katingal nyesal sasampunipun pulisi sampun nghalau Haruhara Sipil Moldova taun 2009. Voronin ugi dados anggota Dewan Tertinggi Soviet Républik Soviet Sosialis Moldavia ing mangsa kalungguhan dewan ke-10 dan ke-11.

Dados présidhèn[besut | besut sumber]

PCRM menangaken 50,07% swanten lan 71 saking 101 kursi ing pemilu parlemèn Fèbruari 2001, ingkang wonten ing punika konstitusi sampun dipunubah bahwa pemilihan Présidhèn nglampahi Parlemèn, boten saking swanten rakyat kanthi langsung.[6] Ing wulan Maret, Komite Pusat PCRM menominasikan Voronin dados calon présidhèn ing sidang pleno.[7] Pada 4 April 2001, Voronin kapilih dados Présidhèn nglampahi pemilihan anggota Parlemèn. Saking 89 wakil ing pemungutan swanten, 71 gadahi Voronin, 15 swanten kanggé Dumitru Braghiş, lan tiga swanten kanggé Valerian Cristea.[8] Pelantikannya dilakukan di Chişinău padha tanggal 7 April 2001.[9] Mahkamah Konstitusi mutusaken bahwa Présidhèn ugi saged mimpin parté pulitik, lan Voronin kapilih ugi dados pemimpin PCRM.[6]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (ing basa Ruslan) An early publication mentioning this fact was a 2005 article by Gheorghe Budeanu in the Romanian-language weekly Timpul, issue 328 (Russian translation of the article).
  2. ^ (ing basa Romani) Ziua, 27 March 2008 (full article in Romanian)
  3. ^ Ziua, 27 March 2008 (Short version of the article in English)
  4. ^ (ing basa Ruslan) "Mother of Moldovan President Voronin Died"
  5. ^ "The Moldovan Communists: From Leninism to Democracy?" by Luke March, Eurojournal.org, September 2005.
  6. ^ a b Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng PP
  7. ^ "Moldovan communists determined to keep links with West", Kommersant (nl.newsbank.com), 7 Maret 2001.
  8. ^ "Moldovan Communist Party leader elected president", Basapress news agency (nl.newsbank.com), 4 April 2001.
  9. ^ "Moldovan president sworn in", ITAR-TASS news agency (nl.newsbank.com), April 7, 2001.