Virgo (konstelasi)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
VIRGO

Peta Virgo
Cekakan Vir
Genitif Virginis
Asensio rekta 13
Deklinasi −4
Area 1294 derajad pesagi (#2nd)
Lintang utama 9, 15
Lintang
Bayer/Flamsteed
96
Lintang
mawa planèt
26
Lintang padhang 3
Lintang cedhak 10
Lintang paling padhang Spica (α Vir) (0.98m)
Lintang paling cedhak Ross 128 ( tc)
Obyèk Messier 11
Udan météor Virginids
Mu Virginids
Rasi lintang
sing wewatesan
Boötes
Coma Berenices
Leo
Crater
Corvus
Hydra
Libra
Serpens Caput
Katon antara lintang +80° lan −80°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi May.
'

Virgo inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang mapan wonten ing belahan bumi sisih kidul.[1] Konstelasi virgo punika inggih salah satunggaling konstélasi ingkang dipundhaptar déning astronom saking Yunani inggih punika Ptolemy ing abad kaping kalih. Nama Latin Virgo inggih punika virgin, lan punika inggih satunggaling simbol wanita. Konstelasi Virgo mapan ing anawisipun Leo ing sisih kulon lan Libra ing sisih wétan. Konstelasi virgo punika inggih konstelasi ingkang paling ageng nomer kalih ing langit sasampunipun Hydra. Konstelasi punika badhé langkung gampil kapanggih amargi punika inggih lintang ingkang paling padhang tinimbang Spica[butuh sitiran].

Papanipun[besut | besut sumber]

Spica ingkang padhang ingkang damel konstelasi virgo gampil kapanggih, amargi saged kapanggih kanthi ngetutakem kurva saking Big Dipper kanggé Arcturus ing Boötes lan teras saking kurva punika wonten ing kurva ingkang sami ("kanthi ngetutaken busur kanggé Arcturus lan kanthi cepetipun Spica").[2] Amargi wontenipun efek saking presesi ingkang Point sepisanan Libra, (ugi misuwur minangka "titik equinox mangsa palastra"), kanthi papan watesanpun Virgo caket sanget kaliyan Virginis β. Titik punika inggih salah satunggal saking kalih titik ing langit, ingkang punika langit khatulistiwa ngliwati ekliptika (ingkang sanèsipun inggih punika titik sepisanan Aries), ingkang sak punika inggih mlebet wonten ing konstelasi . Pisces). Lan punika badhé dipunlebetaken wonten ing konstelasi tanga tepalihipun inggih punika Leo udakawis ing taun 2440.

Lintang - lintang[besut | besut sumber]

Kajawi saking Spica, lintang ingkang padhang sanèsipun ingkang mlebet wonten ing konstelasi Virgo inggih punika wonten β Virginis (Zavijava), γ Vir (Porrima), δ Virginis (Auva) and ε Virginis (Vindemiatrix). Other fainter stars that were also given names are ζ Virginis (Heze), η Virginis (Zaniah), ι Virginis (Syrma) lan μ Virginis (Rijl al Awwa). Lintang 70 Virginis gadhah salah satunggaliipun ingkang dipunkenal sepisanan inggih punika ekstrasolar planit sistem, kanthi salah satunggalipun planit dipunkonfirmasi 7,5 langkung ageng saking massanipun Jupiter. Lintang Chi Virginis gadhah salah satunggalipun planit ingkang paling ageng ingkang sampun naté kapanggih ingkang massanipun langkung ageng ping 11,1 saking Jupiter. Lintang kados srengéngé 61 Virginis gadhah tigang planit: ingkang satunggal inggih punika super Bumi lan kalih kados massanipun planit Neptunus. SS Virginis inggih punila lintang variabel ingkang gadhah warna abrit manawi dipuntingali. Agengipun lintang punika inggih manéka warna saking ingkang paling alit inggih punika 9,6 ngantos ingkang paling ageng inggih punika 6,0 ing sadangunipun wekdal kiran langkung satunggal taun.[3]

Virgo inggih kagunganipun kulawarga rasi lintang Hercules sesarengan kaliyan Leo, Libra, Scorpion, Sagitarius, Capricornus, Aquarius, Pisces, Aries, Taurus, Gemini lan Cancer. Konstelasi ingkang gadhah watesan kaliyan Vulpecula inggih punika Bootes, Coma Berenices, Leo, Crater, Corvus, Hydra, Libra lan Serpens Caput.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Virgo(dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  2. "Night Sky~Big Dipper Navigation". Souledout.org. Dijupuk 2013-02-12. 
  3. Levy, David H. (2005), Deep Sky Objects, Prometheus Books, ISBN 1-59102-361-0 

Cithakan:Virgo Cithakan:Constellations Cithakan:Zodiac

Koordhinat: Sky map 13h 00m 00s, +00° 00′ 00″