Ursa Minor

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
URSA MINOR

Peta Ursa Minor
Cekakan UMi
Genitif Ursae Minoris
Asensio rekta 15
Deklinasi +75
Area 256 derajad pesagi (#56th)
Lintang utama 7
Lintang
Bayer/Flamsteed
23
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 3
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang Polaris (1.97m)
Lintang paling cedhak UU UMi ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor Ursids
Rasi lintang
sing wewatesan
Draco
Camelopardalis
Cepheus
Katon antara lintang +90° lan −10°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi June.
'

Ursa Minor (Latin: "Smaller Bear", inggih lawanipun Ursa Major), ingkang ugi dipunsebat kanthi sebatan Little Bear, inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang mapan wonten ing belahan bumi sisih lor. Kados Ursa Major utawi ingkang winastanan "Great Bear", ingkang buntutipun saking beruang alit ugi saged dipuntingali kados cepengan cendhok, mila ugi dipunsebat "Little Dipper". Konstelasi punika inggih minangka salah satunggal saking 48 konstelasi ingkang sampun kedhaptar wiwit abad kaping kalih déning astronom Ptolemy, lan mlebet dados salah satunggal rasi lintang saking 88 pratélan konstalasi lintang modheren. Ursa minor dipunmangertosi papanipun wonten ing sisih lor ing tiang langit, sanajan ta posisinipun punika badhé ngalami éwah- éwahan sasampunipun sapérangan abad amargi wonten presesi saking equinoxes.[1]

Mitologi Yunani[besut | besut sumber]

Wonten ing mitologi Yunani, Ursa Minor inggih wonten gayutanipun kaliyan Ida, salah satunggaling widadari ingkang ngrawat Zeus nalika taksih bayi. Wonten ing mitos sanèsipun, pitung lintang Ursa Minor dipunidhentifikasi dados Hesperides, inggih punika pu=itung putri Atlas ingkang njagi kuil Hera lan kebon apel ingkang saged paring keabadian. Lintang - lintang Ursa Minor sampun naté dipunanggep minangka péranganing konstelasi Draco lan mbentuk asterism ingkang dipunsebat Wing Naga (sewiwinipun naga).[2] Tiyang Yunani ugi asrin nyebat Ursa Minor kanthi sebatan Fenisia. Fenisia ugi dipun-ginakaken déning Ursa Minor kanggé tandha navigasi tinimbang ingkang ngginakaken ursa mayor minangka tandha navigasinipun. Sanajan Ursa Minor langkung alit lan mbleret tinimbang ursa major, ananging ursa minor langkung caket kaliyan kutub lor lan pointer ingakang paling saé inggih dhateng lor.

Lintang - lintang[besut | besut sumber]

Konstelasi Ursa Minor gadhah area ingakng ambanipun kirang langkung 256 persegi drajat lan ngewrat satunggal lintang ingkang dipunmangertosi minangka satunggaling planet. Konstelasi ursa minor saged dipuntingali wonten ing latitude ing antawisipun +90° lan -10° lan paling saé dipuntingali ing wekdal jam 9 dalu ing salebeting sasi Juni. Ursa minor papanipun inggih wonten ing langit kutub lor. Pitung lintang ingkang padhang wonten ing konstelasi ursa minor inggih wujudipun kados cidhuk, meh sami kaliyan asterism ing konstelasi Ursa Major. Wonten ing pucuking kanggé cepengan inggih wonten [8539] lintang lor, Polaris. Polaris ugi saged kapanggih kanthi ngetutaken garis medal kalih lintang ingkang mbentuk kados mangkok saking biduk, ingkang ing caketipun wonten asterism (astronomi) ingkang ugi kapanggih wonten ing konstelasi Ursa Major.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Guilherme de Almeida (2004). Navigating the Night Sky: How to Identify the Stars and Constellations. Springer. ISBN 1-85233-737-0. 
  2. ^ Ursa Minor(dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  3. ^ The Deep Photographic Guide to the Constellations: Ursa Minor

Cithakan:Lintang ing Ursa Minor Cithakan:Navconstel Koordhinat: Sky map 15h 00m 00s, +75° 00′ 00″