Draco

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
DRACO

Peta Draco
Cekakan Dra
Genitif Draconis
Asensio rekta 17
Deklinasi +65
Area 1083 derajad pesagi (#8th)
Lintang utama 14
Lintang
Bayer/Flamsteed
76
Lintang
mawa planèt
6
Lintang padhang 3
Lintang cedhak 7
Lintang paling padhang Gamma Draconis (2.24m)
Lintang paling cedhak Struve 2398 ( tc)
Obyèk Messier 1
Udan météor Draconids
Rasi lintang
sing wewatesan
Boötes
Hercules
Lyra
Cygnus
Cepheus
Ursa Minor
Camelopardalis
Ursa Major
Katon antara lintang +90° lan −15°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi July.
'

Draco inggih punika sebuah rasi bintang (rasi bintang) ing langit lor tèbih. namanipun inggih punika basa Latin kanggé naga. Draco boten natè kèlèp saking horizon amargi piyambakipun panggenanè ing hemisfer lor. Draco inggih punika salah satunggaling saking 48 rasi bintang ingkang dipunpanggihakèn déning antariksawan abad ke-2 Ptolemius, lan ngantos sapunika ajèg dados salah satunggaling saking 88 rasi bintang modhèren. Draco: Cekakan: dra Genitivus: draconis Terjemahan: naga Peoria masarakat astronomi draco halaman Bintang interaktif grafik ingkang (pulau jawa applet).[1]

Penjelasan[besut | besut sumber]

Eltanin (Gamma Draconis) inggih punika bintang ingkang ageng ing Draco, kaliyan magnitude punika 2,24 unit magnitude.

Salah satunggaling objek angkasa ing salebeting Draco inggih punika Nebula Mata Kucing (NGC 6543), sebuah nébula planetaris ingkang katingal kados ta disk biru. Wonten pinten-pinten galaksi ingkang buram ing Draco, kados ta galaksi NGC 5866, punika ugi dipunsebat dados Obyek Messier 102. Sanèsipun punika ugi wonten galaksi kerdil Draco, salah satunggaling galaksi ingkang boten terlalu bercahaya ing angkasa, kaliyan magnitude absolut sawatawis-8,6 lan berdiameter antawis 3.500 taun cahya, kapanggih déning Albert G. Wilson saking Observatorium Lowell ing taun 1954.

Bintang Thuban (Alpha Draconis) inggih punika bintang Lor ing antawis taun 2700 SM, manawi ing wancine para suku Mesir kino. Nderek presesi, bintang Thuban badhé sepisan ugi dados bintang lor sawatawis 210.000 taun malih.

Draco ing mitologi[besut | besut sumber]

Draco inggih punika salah satunggaling rasi bintang ingkang paling lami dipunmangertosi ing salah satunggaling catatan astronomi kino, bangsa Mesir kino namanipun dados bintang Tawaret, dewi saking langit utara ing pratélan Déwa-Dewi punika. Dipunanggep asring wonten amergi rasi bintang punika boten naté terbenam, Draco dipungambaraken dados tiyang Dewi ingkang setia lan protektif ingkang saliranipun inggih punika campuran buaya, manungsa, singa wadon, lan jaran nil.

Bangsa Yunani dipunparingi asma Draco sang naga. Ing salah satunggaling mitos Éropah ingkang langkung misuwur, Draco me]akili Ladon, lan naga punika dipungambaraken gadhah satus kepala ingkang njaga apel emas gadahan Hesperides. Anggota kesebelas saking Kedua Belas Pekerja Heracles nyobi mendhet apel-apel punika. Punika niduraken Ladon kaliyan musik, lajeng mendhet apelipun. Miturut legenda, Dewi Hera lajeng numpak ing langit lan ngabadiaken dados rasi bintang Draco.

Bangsa Arab boten ningali dados sebuah naga, ananging dados sebuah pola bintang ingkang dipunnamani Ibu Unta.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

Refrensi[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cithakan:DaftarRasiBintang


Cithakan:Angkasa-stub