UNEF

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Pasukan PBB saka Yugoslavia ing Sinai taun 1957

Pasukan United Nations Emergency Force (UNEF) kang pisanan diwangun déning Sidang Umum PBB kanggo ngamanaké lan ngrampungi Krisis Suez ing taun 1956 kanthi resolusi 1001 (ES-I) tanggal 7 November, 1956, lan luwih saka kasil upayané Sekretaris Jendral PBB Dag Hammarskjöld lan proposal saka Menteri Luar Negri Canada, Lester Pearson. Minangka kakuatan militèr PBB kang pisanan tugasé:

... mlebu tlatah Mesir kanthi dimangertèni déning pamaréntah Mesir, kanggo mbiyantu njaga katenangan sajroning lan sawisé penarikan mundur pasukan non-Mesir lan njaga supaya rujuk karo katentuan liyané kang kapacak ing resolusi. ... nguwasani tlatah kira-kira saka Terusan Suez nganti Garis Démarkasi Gencatan Senjata antara Mesir lan Israel.

Amarga resolusiPBB kuwi mau ora liwat Bab VII Piagam PBB, panggelaran pasukan kudu olèh idin luwih dhisik saka pamaréntah Mesir. Sawisé negosiasi multilateral karo Mesir, sepuluh negara nawakké mélu urun pasukan, yakuwi negara-negara: Brasil, Kanada, Kolombia, Denmark, Finlandia, India, Indonesia, Norwegia, Swedia, lan Yugoslavia. Bantuan uga ditawakké déning Amérika Sarékat, Italia, lan Swiss. Pasukan pisanan teka ing Kairo tanggal 15 November, lan UNEF wis nduwé kakuatan pasukan lengkap cacahé of 6,000 ing sasi Februari 1957. Pasukan wis digelar sacara penuh ing sakubengé kanal, ing Sinai lan Gaza nalika Israel narik mundur pasukan pungkasané saka Rafah ing tanggal 8 Maret, 1957. Sekretaris Jendral PBB arep nggelar pasukan UNEF ing tlatah Israeli miturut garis gencatan senjata taun 1949, nanging ditolak déning Israel.[1]

Tugas[sunting | sunting sumber]

Tugas UNEF diprenca dadi patang babak:

  1. November lan Desember 1956, njaga katertiban transisi ing tlatah Terusan Suez nalika pasukan Inggris lan Perancis lunga.
  2. Saka Desember 1956 nganti Maret 1957, pasukan UNEF memfasilitasi pemisahan pasukan Israel lan Mesir lan evakuasi Israeli saka kabèh tkatah kang dikuwasani jroning peperangan, kajaba Gaza lan Sharm-el-Sheik.
  3. Maret 1957, pasukan UNEF njaga munduré pasukan Israel saka Gaza lan Sharm-el-Sheik.
  4. Panggelaran sadawané tapel wates kanggo pengamatan. Babak-babak iki rampung sasi Mei 1967.

Amarga masalah finansial lan owahing kabutuhan, cacahé pasukan tansaya nyusut nganti kari 3,378 nalika misi iki dipungkasi ing sasi Mei 1967.

Tanggal 16 Mei, 1967 pamaréntah Mesir mrintahaké supaya pasukan PBB énggal oncat saka Sinai. Nuli Sekretaris Jendral PBB U Thant nyoba arep nggelar pasukan PBB ing tllatah Israel kanggo njaga dhaérah penyangga, nanging ditulak déning Israel..[2] Kanthi kaputusan kang kontroversial, Thant nuruti printah Mesir tanpa konsultasi karo Dewan Keamanan PBB lan Sidang Umum PBB. Pasukan dievakuasi ing pungkasan sasi Mei, nanging 15 tentara UNEF kajebak jroning operasi pertempuran lan kaprejaya ing Perang Enem Dina. Tentara PBB kang pungkasan ninggalaké tlatah mau tanggal 17 Juni.

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Norman G. Finkelstein nyinggung jroning memoir Brian Urquhart, kang sesirah "Urip jroning damai lan perang" (A Life in Peace and War) (ISBN 0060158409), yèn Urquhart, njelasaké pungkasaning Krisis Suez taun 1956, éling bab panulakan Israel kanggo ndidinakè pasukan UNEF digelar ing tlatah sisih Israel, lan ngarani yèn panulakan Israel mau minangka kalemahan fatal tumrap pasukan panjaga perdamaian ( grave weakness for a peacekeeping force.) (Finkelstein 2003:277)
  2. ^ U Thant jroning biografiné mratélakaké yèn dhèwèké ketemu utusan tetep Israel kanggo PBB Gideon Rafael ing tanggal on 18 Mei 18, 1967 lan njaluk persetujuan kanggo panggelaran pasukan PBB ing tlatah Israel nanging ditulak, kanthi alasan yèn usulan kuwi ora disarujuki pamaréntah Israel. U Thant sabanjuré mratelakaké yèn mung Israel kang setuju panggelaran pasukan UNEF ing tlatah Israel, "senajan mung sedhéla, lakuné sajarah bakal béda. Upaya diplomatik manawa bisa kasil lan perang manawa bisa diéndhani". (Thant 1978:223)

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]


Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=UNEF&oldid=812689"