Tulip

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Tulip
Tulip - floriade canberra.jpg
Cultivated tulip-Floriade 2005, Canberra
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Monocots
Ordho: Liliales
Famili: Liliaceae
Génus: Tulipa
Spesies

Pirsani teks

Tulip (Tulipa) wujud jeneng génus kanggo 100 spésies tetuwuhan ngembang sing kalebu sajeroning kulawarga Liliaceae. Tulip asalé saka Asia Tengah, tuwuh alasan ing kawasan pagunungan Pamir lan pagunungan Hindu Kush lan stepa ing Kazakhstan. Nagari Walanda misuwur minangka nagari kembang tulip. Tulip uga wujud kembang nasional Iran lan Turki.

Tulip wujud tuwuhan taunan mawa umbi sing dhuwuré watara 10–70 cm, godhongé lapis lilin, wangun ciut dawa warna ijo rada biru, lan ukuran kembangé gedhé kapérang saka 6 lèr godhong makutha. Tulip asil silangan ngasilaké kembang warna tunggal, abang, oranye, kuning, ijo, biru, ungu, utawa manéka macem kombinasi lan gradhasi warna. Tulip ngasilaké wiji-wiji wangun bunder gèpèng sing diwungkus kapsul garing.

Kayadéné kembang mawar, lili, anggrèk lan peony, tulip iku tetuwuhan ngembang sing paling akèh dibudidayakaké manungsa.

Sapérangan spésies[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]