Menyang kontèn

Tempering

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Tempering (ngemot minyak zaitun, wiji adas, wiji cumin, wiji fenugreek, lan mrica cabe abang sing wis garing) disiapake ing panci

Tadka / Thaalimpu / Tempering minangka salah sawijining jinis olahan arupa teknik masak sing digunakake ing India, Bangladesh, Nepal, Pakistan lan Sri Lanka, ing endi rempah-rempah utuh (lan kadang uga bahan liyane kayata lombok garing, oyod jahe minced utawa gula) dibakar sedhela ing minyak utawa ghee kanggo mbebasake minyak esensial saka sel lan nambah rasa, sadurunge diwutahake, lan minyak, dadi sajian. [1] Tempering uga ditindakake kanthi ngobong rempah-rempah garing ing wajan sadurunge digiling rempah-rempah kasebut. Tempering biasane ditindakake ing wiwitan masak, sadurunge ditambahake bahan liyane kanggo kari utawa sajian sing padha, utawa bisa ditambahake ing sajian pungkasan masak, sadurunge disajikake (kaya karo dal, sambar utawa rebus ). [2]

Bahan sing digunakake[besut | besut sumber]

A tadka dal, sing kalebu chaunk

Úga biasane digunakake ing tempering kalebu cumin wiji, mustar ireng wiji, fennel wiji, ijo seger chilis, chilis abang garing, fenugreek wiji, asafoetida, Camat, cloves, dal úřad, kari godhong, disigar trikatuka, papak, utawa tejpat godhong. Nalika nggunakake macem-macem bahan kanggo tempering, asring ditambahake kanthi berturut-turut, yen dibutuhake masak sing luwih dawa ditambahake sadurunge, lan sing mbutuhake kurang masak mengko ditambahake. Ing masakan Oriya lan masakan Bengali, campuran rempah-rempah sing diarani panch phutana utawa panch phoron digunakake kanggo tujuan iki. [3]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. "The Crackling Spices Of Indian Tempering". NPR.org. Dibukak ing 2017-04-16.
  2. "How To Temper Spices | Rasam Indian Restaurant". www.rasam.ie (ing basa Inggris Amérika Sarékat). Dibukak ing 2017-04-16.
  3. Jaffrey, Madhur. Madhur Jaffrey's Ultimate Curry Bible. Ebury Press, 2003. ISBN 0-09-187415-7