Tal (topèng)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Tal (탈) ya iku jinis topeng kang asale saka Korea kang ngrembaka kawit jaman prasejarah.[1] Topeng Korea uga dikenal kanthi aran gamyeon, gwangdae, chorani, talbak lan talbagaji.[1] Tal biyasane digunakake ing pementasan tari topeng (talchum) kang maineke pirang-pirang karakter wong, kewan utawa makluk alus.[1]

Topeng Korea bisa dikategorekake dadi topeng religius lan topeng seni kang digawe saka bahan kayu, kertas lan kulit.[1] Topeng religius ya iku jinis topeng kang dikeramatake ing kuil-kuil shamanisme lan digunakake nalika ritual upacara.[1] Topeng religius liyane ya iku topeng Bangsangsi kang digunakake nalika ritual ngubur mayit kanggo ngusir roh ala.[1] Topeng seni digunakake ing pementasan talchum.[1] Salah siji jinis topeng kang misuwur ya iku topeng Hahoe kang digunakake ing pementasan Hahoe Byeolsing-gut talnori (Tari Topeng Hahoe) ing Andong.[2]

Werna-werna kang umume ana ing topeng Korea ya iku abang, ireng lan putih kanggo nuduhake karakter tokoh kang dimainake.[1] Saliyane iku werna uga dadi pratandha jinis kelamin lan umure karakter.[1] Topeng karakter wong tuwa wernane ireng, wong enom wernane abang lan wong wadon kang isih enom wernane putih.[1] Akeh-akehe topeng Korea minangka karakter rai manungsa nanging ana topeng kang nggambarake rai dewa-dewa, lan kewan.[1]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (en)Mask and Dance, koreanculture. Diundhuh tanggal 31 Mei 2010.
  2. ^ Lim, Jae-hae (2004). "Yangban Mask" (PDF). Koreana 1.  Unknown parameter |month= ignored (help)
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Tal_(topèng)&oldid=998406"