Talchum

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Talchum

Talchum utawa talnori (탈춤;탈놀이) ya iku kesenian tradhisional Koréa kang diperagakake déning pirang-pirang wong kang nggunakaké topeng lan kostum kanggo meragakake sawijining lakon lumantar jogèd, pacelathon lan lagu.[1][2]

Sajarah[besut | besut sumber]

Pagelaran kesenian iki dianggep wujud teater tradhisional lan dipentasake ing sakabehing Koréa.[1] Mula bukane talchum kira-kira kawiwitan saka gut kang ana ing tingkat désa (burakgut) kanggo dedonga supaya panene apik lan rakyat désa dadi tentrem.[3][4] Nanging, padha karo akèh-akèhé kesenian rakyat Koréa liyané, ora ana cathetan kang tinulis ngenani sajarah lan asalé pagelaran mau.[1] Tulisan ngenani talchum anyar diwiwiti saka abad angka 20.[1] Kabèh mau disebabake kesenian iki duwé warna-warna improvisasi ing pagelarane mula angèl yèn gawé cathetan kang jelas utawa tepat.[1]

Gladri[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Lee Mee-won (1997). "The Roots and Transmission of Korean Performing Arts " (PDF). Koreana: 16–21. Dijupuk 02 Oktober 2010.  Paramèter |month= sing ora kawruhan dikiwakaké (pitulung); Priksa gandra date ing: |access-date= (pitulung)
  2. Yukhoon, Kim (2007). Korean History for International Citizens. Northeast Asian History Foundation, Seoul, Republic of Koréa. k. 56. ISBN 978-89-91448-90-2. 
  3. Passport to Korean Culture. Korean Culture and Information Service - Ministry of Culture, Sports and Tourism , Seoul, Republic of Koréa. 2010. k. 121. ISBN 978-89-7375-153-2 03910.  line feed character ing |publisher= ing posisi 81 (pitulung)
  4. Masked Dance Dramas and Their Masks, mct.go.kr. Diundhuh tanggal 2 Oktober 2010.