Siren

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
The Siren, karya John William Waterhouse

Wonten ing mitologi Yunani, Siren utawi ‘’’Seirenes’’’ (Basa Yunani : Σειρῆνας) punika makhluk legendaris, kalebet kaum Naiad (salah satunggaling kaum nimfa ingkang gesang wonten ing toya) ingkang gesang wonten ing segara [1]. Mapan wonten ing pulo ingkang anama Sirenum Scopuli, utawi miturut tradisi ingkang benten wonten ing tanjung Pelorum, pulo Anthemusa, pulo Sirenusian celak kalihan Paistum, utawi ing Capreae. Sedaya punika papan ingkang kaubengi kalihan watu karang lan tebing. Siren nembangaken tetembangan ingkang memikat hati saéngga damel para pelayar ingkang mireng terbuai lan nabrak karang dumugi ambles.

Siren punika para putri Akhelous [2](kalihan Terpsikhore, Melpomene, utawi Sterope) utawi Porkhis. Miturut sumber, kados Homeros, cacahipun sadaya kirang langkung antawisipun kalih dumugi gangsal. Wonten ugi ingkang nyebataken bilih cacahipun punika sanga. Nama-nama individual punika kadosta :

  • Aglaofonos utawi Aglaope
  • Leukosia
  • Ligeia
  • Molpe
  • Parthenope
  • Pisinoe utawi Peisinoë
  • Raidne
  • Teles
  • Thelksiepiea utawi Thelksiope utawi Thelksinoe

Miturut manéka vèrsi, Siren punika kanca dolananipun Persefone nalika tasih alit.

Medalipun[besut | besut sumber]

Syrenka ing Warsawa

Ing Yunani wiwitanipun Siren dipunlukisaken minangka peksi kanthi kepala ageng lan suku ingkang wonten sisikipun. Kadang kala dados bayangan memedi singa. Lajeng Siren kagambaraken minangka wanita kanthi sukunipun peksi, nembé ngginakaken piranti musik, mliginipun Harpa. “Suda”, Ensiklopedia abad ke-10, ngandharaken bilih wujud Siren saking dada manginggil kados Manuk Gereja. Déné bagéyan ngandhap punika wanita utawi kadang kala dipungambaraken minangka peksi alit kanthi praupan wanita. Kapilihing wujud peksi amargi kaluwihanipun peksi inggih punika swantunipun ingkang merdu. Lajeng na,ika masa salajengipun Siren kadang kala kagambaraken minangka wanita ayu, ugi putri duyung. Wonten ing maneka basa (kadosSpanyol, Perancis, Italia, Polandia, utawi Portugis) tembung ingkang kaginakaken kanggé merujuk ing puteri duyung inggih punika “Siren”, “Sirena”, “Syrena”, utawi “Sereia”.

Pepanggihan kalihan Siren[besut | besut sumber]

Odisseus lan para Siren

Kisah pepanggihan kalihan para Siren kacariyosaken ing kisah Odisseia. Kala punika nalika Odisseus kedah ngliwati pasisir ingkang kathah karangipun lan dinggèni déning para Siren. Lajeng paring dhawuh marang sadaya awak kapan supados nutup talinganipun ngginakaken lilin supados boten mireng swantunipun Siren. Piyambakipun boten nutup talinganipun amargi penasaran kalihan swantunipun para Siren. Nalika mireng dados mberontak lan paring dhawuh supados ngiculi tali ingkang kaginakaken kanggé naleni awakipun piyambak. Ananging para awak kapal boten purun, nembé dipuniculi nalika sampun tebih saking Siren [1].[3]

Sanesipun[besut | besut sumber]

Saking nama "siren" dipunandhapaken nama salah satunggaling bangsa saking kewan ingkang menyusui (Mammalia), Sirenia, kalebet duyung (Dugong dugon) lan sapi laut.

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Logo Wikimedia Commons
Pirsani galeri bab Siren ing Wikimedia Commons.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b (id) [1], Air mata duyung (dipunakses tanggal 4 Februari 2013).
  2. ^ (id) [2], 12 Mahluk Mitologi dengan Wajah Cantik Tetapi Mematikan (dipunakses tanggal 4 Februari 2013).
  3. ^ Homeros, Odisseia 12.39
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Siren&oldid=1014188"