Satyagraha Hoerip

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Satyagraha Hoerip utawa Oyik (lair ing Lamongan, Jawa Wétan, 7 April 1934 – pati ing Jakarta, 14 Oktober 1998 ing yuswa 64 taun) ya iku salah sawijiné sastrawan saka Indonesia. Asmane misuwur minangka pangripta crita cekak, novèl, lan skénario filem sing mumpuni ing kasusastran Indonesia. Satyagaha Hoerip uga salah sijiné panggagas lairé Angkatan Sastrawan 1963, sadurung H.B. Jassin nggagas lairé Angkatan Sastrawan 1966. Sanadyan dhèwèké ora naté ngrampungké pendhidhikan ing pawiyatan luhur, nanging naté nampa kapracayan dadi dhosèn tamu ing Indonesian Studies Summer Institute, Universitas Ohio, Athens, Amérika Sarékat (1982). Prakaryané awujud skénario, Di antara Dua Dunia (1980) naté diangkat ing filem layar jembar déning Teguh Karya lan Palupi (1970) diangkat déning Asrul Sani.[1]

Riwayat[besut | besut sumber]

Satyagraha Hoerip lair ing Lamongan, Jawa Wétan tanggal 7 April 1934. Dhèwèké saka kulawarga priyayi. Wong tuwané ngarep-arep dhèwèké bisa dadi sarjana hukum, nanging anané buku-buku sastra sing diwaca, mliginé crita wayang lan dongeng ndadèkaké Oyik milih donyane kasusastran.[2] Sawisé ngrampungké sekolahé ing SMA, Oyik neruské ing pawiyatan luhur. Pirang-pirang pawiyatan wis naté dileboni, nanging ora ana siji-sijia sing dirampungké, antarane Fakultas Hukum Universitas Indonesia (1950). Ing kana, Oyik kacathet minangka mahasiswa ikatan dinas. Sabanjuré ngalih ing Universitas Gajah Mada Yogyakarta ing Fakultas HESP (Hukum Ekonomi, Sosial Politik) uga minangka mahasiswa ikatan dinas. Ing UGM ora betah, terus ngalih ing Universitas Padjajaran (UNPAD) Bandung, sing uga ora patia suwé, banjur ngukuhaké nyambut gawé ing media massa sing ditelatèni mataun-taun.[3]

Bakat Oyik minangka nganggit wis katon awit ésih sekolah ing SMP. Sajabané kagiyatan sekolah, dhèwèké ngrintis pakumpulan Gallant Assocation of Young Art (GAYA) sing cacah anggotané nganti 20 wong.[4]

Oyik ora naté ngrampungke kuliahé, bab iki jalaran kekurangan wong tuwane ora padha karo gegayuhané. Dadi, Oyik mlebu ing sapérang pawiyatan luhur amrih bungahé wong tuwané, sing nyuwun supaya dhèwèké bisa ngrengkuh gelar Meester in de Rechten (MR). Nanging kahanan kaya mengkono kurang dimangertèni déning wong tuané, yèn kesenian ing kapribadhèné tuhu kandel. Mula saka kuwi, sanajan Oyik tetep mangkat kuliah, sing dicakaké ya mung nganggit lan maca buku-buku babagan eksistensialisme lan buku politik.

Pakaryané Oyik paling misuwur ing Indonesia ya iku Bisma Banteng Mayapada (crita wayang, 1960), Sepasang Suami Isteri (novèl, 1964), Burung Api (crita bocah,1970), Tentang Delapan Orang (kumpulan crita cekak, 1980), Sesudah Bersih Désa (kumpulan crita cekak, 1989), Gedono Gedini (kumpulan crita cekak, 1990), lan Sarinah Kembang Cikembang (kumpulan crita cekak, 1993)[5]

Lumaku[besut | besut sumber]

Pangaji[besut | besut sumber]

  • Seorang Buruan (cerpen), saka kalawarta Sastra taun 1961
  • Sebelum yang terakhir (crita cekak), saka redhaksi kalawarta Horison taun 1968.

Uga delengen[besut | besut sumber]

Rujukan[besut | besut sumber]