Omah semut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Sarang Semut)
Myrmecodia
Sarang Semut.jpg
Myrmecodia platytyrea
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Gentianales
Famili: Rubiaceae
Génus: Myrmecodia
Jack
Species

Several, including:
Myrmecodia beccarii
Myrmecodia lamii
Myrmecodia platytyrea
Myrmecodia tuberosa

Sinonim
  • Epidendroides Sol.
  • Mirmecodia Gaudich., orth. var.
  • Myrmecoides Elmer, orth. var.

Omah semut (Basa Indonésia: Sarang Semut) ya iku tetanduran saka Papua (Irian) sing uripé nènpêl ing uwit liya ananging dudu parasit. Sipaté mung nunut nèmpèl (sopate epifit).[1] Sarang semut duwé jeneng latin Memordica Jack. Sarang semut wujud wite nggelembung, ing jerone bolong growongan-growongan kanggo omah semut.[1] Mulane umah mau banjur dijenengi sarang semut.[1] Lumrahé sing isih enom bonggole bunder ning yèn wis tuwa dadi lonjong.[1] Sarang semut akèh ditemoke ing ara-ara Papua kanthi 600 m dpl.[1] Sarang semut déning masarakat Papua lumrahé kanggo obat sakehing lelara kaya ta rematik, jantung lan sing luwih ampuh kanggo nambani kangker lan tumor waton gelem telaten[2]. Kajian kimia lan farmakologi asil panalitèn sing ditindakaké déning Dr.Ir Ahkam Subroto M. App.APU, ing bukune GEMPUR PENYAKIT DENGAN SARANG SEMUT nélakaké yèn sarang semut ngasilaké senyawa flavonid, minangka senyawa fenolik sing akèh ing pigmèn wit-witan mau.[2] Luwih 6000 senyawa manéka warna sing mlebu golongan flavonoid. Pigunane flavonoid munggahe badan kita minangka anti oksidan sahengga apik kanggo mbrastha kangker lan penyegahe.[2] Gunana flavonoid ing sarang semut ya iku kanggo nambani asma, katarak, diabetes, encok utawa rematik, migran, wasir lan liya-liyané.[2] Ing panalitèn pungkasan nyebutake, fungsi liya Flavonoid ora mung kanggo nyegah, nanging uga pengobatan kangker lan tumor.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]