Omah semut

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
(Kaelih saka Sarang Semut)
Jump to navigation Jump to search
Myrmecodia
Sarang Semut.jpg
Myrmecodia platytyrea
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Gentianales
Famili: Rubiaceae
Génus: Myrmecodia
Jack
Species

Several, including:
Myrmecodia beccarii
Myrmecodia lamii
Myrmecodia platytyrea
Myrmecodia tuberosa

Sinonim
  • Epidendroides Sol.
  • Mirmecodia Gaudich., orth. var.
  • Myrmecoides Elmer, orth. var.

Omah semut (Basa Indonésia: Sarang Semut) ya iku tetuwuhan saka Papua (Irian) sing uripé nèmpèl ing wit liya nanging dudu parasit. Sipaté mung nunut nèmpèl (sopate epifit).[1] Sarang semut duwé jeneng latin Memordica Jack. Sarang semut wujud wite nggelembung, ing jerone bolong growongan-growongan kanggo omah semut.[1] Mulané umah mau banjur dijenengi sarang semut.[1] Lumrahé sing isih enom bonggolé bunder ning yèn wis tuwa dadi lonjong.[1]

Sarang semut akèh ditemoké ing ara-ara Papua kanthi 600 m dpl.[1] Sarang semut déning masarakat Papua lumrahé kanggo obat sakèhing lelara kaya ta rematik, jantung lan sing luwih ampuh kanggo nambani kanker lan tumor waton gelem telaten[2]. Kajian kimia lan farmakologi asil panalitèn sing katindakaké déning Dr.Ir Ahkam Subroto M. App.APU, ing bukuné GEMPUR PENYAKIT DENGAN SARANG SEMUT nélakaké yèn sarang semut ngasilaké senyawa flavonid, minangka senyawa fenolik sing akèh ing pigmèn wit-witan mau.[2] Luwih 6000 senyawa manéka warna sing mlebu golongan flavonoid. Pigunané flavonoid kanggo badan kita minangka anti oksidan saéngga apik kanggo mbrastha lan nyegah kanker.[2]

Gunané flavonoid ing sarang semut ya iku kanggo nambani asma, katarak, diabetes, èncok utawa rematik, migran, wasir lan liya-liyané.[2] Ing panalitèn pungkasan nyebutaké, fungsi liya Flavonoid ora mung kanggo nyegah, nanging uga usada kangker lan tumor.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]