Menyang kontèn

Rome Beauty

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Rome Beauty
Apel Rome Beauty (Malus domestica)
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Rosales
Famili: Rosaceae
Subfamili: Maloideae
Génus: Malus
Spésies: M. domestica
Jeneng binomial
Malus domestica
Borkh.

Apel Rome Beauty iki uga karan apel ijo utawa apel Australia.[1] Ciri khas apel iki kulite sing tetep ijo kekuningan sanajan wis mateng. Wohé bunder lan ana lekuan ing pérangan jero. Bobot woh iki kurang luwih 175 g. Daging buahé atos, tèkstur alus, lan aromané kuat. Rasane seger nanging rada kecut.[1] Tuwuhan sing umur 7 taun produksiné bisa nganti 30–40 kg per tuwuhan per mangsa. Apel iki uga salah sijiné tuwuhan khas saka Batu, Jawa Wétan.[1]

Ciri-ciri[besut | besut sumber]

Ciri-ciri apel iki kaya ta:

  • Wujud woh sing bunder lan lonjong
  • Sekaté 5 nanging ora nyata
  • Pori kulit kasar lan tebel
  • Aromané woh ora landhep
  • Rasané seger amarga kandhutan banyu sing akèh
  • Daging woh atos lan kasar warnané putih kekuningan
  • Gagang woh rodho dawa
  • Bijine bundér lan dawa
  • Ukurané cilik warnané soklat tuwa.

Manfaat[besut | besut sumber]

Saliyané dadi suguhan ing mèja, apel uga duwé khasiat dhuwur yèn dadi ombén. Woh apel bisa nyegah sariawan ing gusi. Woh iki bisa dadi cuka utawa cinder saka prosés fermentasi.[1] Apel uga bisa nguwataké daya tahan awak saka lelara lambung lan tumor.

Syarat Tumbuh[besut | besut sumber]

Tuwuhan apel bisa tukul lan subur ing dataran tinggi saka 700-2.000 m dpl sing duwé iklim garing.[1] Ing Panggonan iklim basah, woh iki ora bisa tukul apik lan rasané kurang legi. Tuwuhan iki bisa tukul apik yèn di tandur ing panggon terbuka. Ning dataran cendhèk ora bisa tukul kembang.

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Apel Rome Beauty (Apel) Archived 2013-01-14 at the Wayback Machine. (diundhuh tanggal 17 Septeber 2012)

Pranala njaba[besut | besut sumber]