Pepino

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Solanum muricatum
Solanum muricatum Flower and Fruit.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiosperms
Unranked: Eudicots
Unranked: Asterids
Ordho: Solanales
Famili: Solanaceae
Génus: Solanum
Spésies: S. muricatum
Jeneng binomial
Solanum muricatum
Ait.
Sinonim

deleng sinonim

Pepino5
Pepino 1.jpg

Pepino utawa kang uga dikenal kanthi jeneng Woh Melodi[1] (Solanum muricatum) ya iku tuwuhan kang kalebu sajeroning famili Solanaceae (terong-terongan) kang asalé saka kawasan Pegunungan Andes, Amérika Kidul, lan akèh dibudidayaake ing Peru, Chili, lan Kolombia kawit atusan taun kapungkur.

Pepino wis mlebu Indonesia kawit jaman kolonial Walanda anangin lagi misuuwur sawisé akèh paneliten kang mbuktiake yèn pepino duwé khasiat kanggo kasihatan lan dianggap dadi salah sawijining superfruit karo wo-wohan kang eksotis liyae. Ing Amérika, pepino kapilih dadi superfruit karoo woh-wohan eksitik liyané amarga ngandhut antioksidan kang akèh saéngga dianggep migunani kanggo kaséhatan awak.[2] Pepino duwé akèh jeneng ing antarané pepino melon, melumber, melon pear, tree melon, melon shrub, mellowruit, lan melosa. ing indonesia pepino uga dikenal kanthi jeneng woh husada déwa lan woh melodi ungu. jeneng pepino asalé saka basa Spanyol, pepino dulce kang tegesé timun legi amarga rasané kang wujud kombinasi antarané woh timun, blewah lan melon. Rasa pepino pancen rada unik, ora legi, ora kecut nanging uga ora sepa. kaya woh kang durung mateng nanging dudu saka jinis woh kang bisa digawé rujak.[2]

Dheskripsi[besut | besut sumber]

woh pepino duwé wujud lan ukuran kang akèh variasine, ana bnetu kang kaya tetesan luh, bunder wujud endhog, oval, utawa dawa wujud terong. abote bisa nganti 1/2 kg lan dawane ± 15 cm. daging wohe duwé aroma khas, tekstur lembut, lan akèh banyune, kanthi wiji kang bisa dipangan. Pepino bisa dipangan langsung lan bisa digawé jus, dadi campuran salad lan isi es buah. Kulite duwé corak garis-garis mbujur. ana loro jinis pepino kang nyebar ing indonesia, ya iku pepino ungu kang duwé kulit ungu lan bintik-bintik putih lan corak garis ungu tuwa lan pepino putih kang duwé warna kulit semu ijo tawa kuning gading kanthi corak garis ungu kang bisa malih dadi kuning nalika mateng. Pepino ungu duwé warna daging woh jingga, nalika pepino putih duwé warna daging woh kuning pucet. Ykang paling gampang lan akèh ditemoni ing indonesia ya iku pepino ungu. Pepino urip ing laladan dhataran dhuwur, kaya ta ing kawasan Puncak. Pepino uga akèh dibudidayaake ing Dieng, Jawa Tengah.

Khasiat pepino[besut | besut sumber]

Pepino duwé macem macem khasiat ing antarané kanggo:[3]

  • Mudunake kadar blegudreg;
  • Nyepetake prosès nambani stroke;
  • nglancarake buang air kecil;
  • rikat ngetoake watu ginjel;
  • nambani diabetes mellitus;
  • nguwatake jantung lan nambah vitalitas
  • nambani liver;
  • nyegah membrane polo lan keriput;

Kandhutan gizi[besut | besut sumber]

woh pepino duwé kandhutan gizi kang dhuwur, kaya ta:[3]

  • Asam 79,336 mg/100 gram
  • Beta Karoten 26,600 mg/100 gram
  • Lemak 0,017
  • Protein 0,647%
  • Serat 25,119%
  • Gula reduksi 3,308%
  • banyu 95,020%

Sinonim[besut | besut sumber]

S. muricatum dikenal déning pirang-pirang jeneng kanthi cara informal. sapérangan gedhé jeneng-jeneng wis diterapake kanggo tuwuhan iki kanthi cara karakteristik, ing antarané:[4]

  • Solanum guatemalense Hort.
  • Solanum hebephorum Dunal
  • Solanum longifolium Sessé & Moc. (non Dunal: preoccupied)
The S. longifolium of Dunal refers to S. subinerme, while S. longifolium of Pavón Jiménez based on Dunal in de Candolle is S. ensifolium.
  • Solanum melaniferum Moric. ex Dunal
  • Solanum pedunculatum Roem. & Schult.
  • Solanum saccianum Naudin (non Carrière & André: preoccupied)
  • Solanum saccianum Carrière & André
  • Solanum scabrum Lam. (non Mill.: preoccupied)
The S. scabrum of Kunth and of Zuccagni are actually S. aethiopicum. The one described by Vahl is S. volubile as described by Swartz. And the S. scabrum of Ruiz & Pavón Jiménez is actually S. saponaceum of Dunal.
  • Solanum variegatum Ruiz & Pav.
  • Solanum wallisii Carrière

saliyané iku jeneng kanggo varietas liya uga ditentuake nanging ora nggambaraké taksonomi tuwuhan mau, ing antarané:[4]

  • Solanum muricatum var. dissectum Dunal
Not to be confused with S. dissectum as described by Symon.
  • Solanum muricatum f. glaberrimum Correll
Not to be confused with S. glaberrimum as described by C.V. Morton.
  • Solanum muricatum var. papillosistylum Bitter
  • Solanum muricatum var. parvifolium Kunth
Not to be confused with S. parvifolium as described by Robert Brown
  • Solanum muricatum var. popayanum Bitter
  • Solanum muricatum var. praecedens Bitter
  • Solanum muricatum var. protogenum Bitter
  • Solanum muricatum var. teleutogenum Bitter

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]