Olahan Jharkhandi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Piring Beras Jharkhand

Masakan Jharkhandi ngliputi masakan ing negara bagéyan India saka Jharkhand . Panganan utama Jharkhand yaiku pari, dal, sayuran lan umbi . Panganan umum asring kalebu sayuran sing dimasak kanthi macem-macem cara, kayata kari, goreng, panggang lan rebus. Masakan tradisional Jharkhand bisa uga ora kasedhiya ing restoran. Nanging, ing kunjungan menyang desa lokal, bisa entuk kesempatan kanggo ngrasakake panganan eksotik kaya ngono. Sawetara persiapan sajian bisa uga entheng kanthi isi minyak lan bumbu sing sithik, sanajan acar lan pasugatan perayaan bisa uga duwe ciri kaya ngono.

  • Chilka Roti: Iku populer roti ing Jharkhand nyawisake nggunakake glepung beras.
  • Pittha: Pittha digawe saka glepung beras sing digodhog. Wis disiapake sajrone festival.
  • Malpua : Iki minangka sajian ing Jharkhand sing disiapake ing festival Holi.
  • Arsa Roti: Iki minangka panganan sing enak disiyapake nalika festival. Glepung beras lan gula utawa jaggery digunakake kanggo nyiyapake. [1]
  • Khapra Roti : crepe kandel sing digawe sega utawa madia. Krim digawe tanpa minyak utawa lemak.
  • Dhuska: Panganan umum ing Jharkhand yaiku dhuska, yaiku pancake glepung beras goreng sing bisa disajeni karo kari gram lan kentang.
  • Aaru ki sabzi : Digawe mung sayur-sayuran oyot sing ana ing Jharkhand [2]
  • Mard Jhor : Herb masak ing pati beras
  • Chakor Jhol : [3] Sayuran godhong alas sing bisa dimakan, dimasak nganggo sup beras abang
  • Sanai ka phool ka bharta - resep saka Jharkhand deso digawe kembang Sanai (Crotalaria juncea)
  • Moonj Ada [4] - Iki minangka dal pedhes, dimasak ing geni sing asor kanthi jeruk nipis lan lombok kanggo rasa.
  • Dumbu [5] - Makanan penutup nasi
  • Litti Chokha : Masakan Bihari uga misuwur ing sawetara wilayah ing Jharkhand.
  • Tilkut: Iki enak sing disiapake kanthi "cookie wiji wijen sing ditumbuk sing digawe adonan jaggery utawa gula sing wis ilang."
  • Thekua : Iki minangka panganan sing disiyapake kanthi glepung, jaggery, lan ghee, terakhir yaiku jinis butter sing diklarifikasi . Wis disiapake lan dikonsumsi sajrone festival Chhath, sing ngrayakake Dewa Surya .
  • Sattu : Sattu minangka panganan umum sing disiyapake nganggo glepung kacang panggang sing disiapake kanthi maneka warna.
  • Salaan daging: Panganan daging sing populer yaiku kari wedhus lan kentang diced sing dibumboni karo garam masala .
  • Maduwa khassi : kulit garang utuh utuh sing disedhiyakake karo sega .
  • Pitik pedhes: Iki kalebu panganan daging liyane.
  • Rohad Haku - Yaiku sajian iwak goreng. Iwak kasebut dikeringake ing srengenge banjur digoreng ing lenga. Lemon lan cuka ditambahake supaya pedhes .
  • Jamur : R ugra [6] utawa Puttu minangka jinis jamur sing bisa dipangan nalika musim monju sing digunakake kanggo sayuran.
  • Tembak pring : Tunas pring digunakake minangka sayuran ing Jharkhand.
  • Chutney semut abang: Iki panganan sing digawe saka semut abang lan endhog. [7]
  • wajan manis: iku populer paan ing Jharkhand, rasane enak banget umume wong mangan jinis wajan nanging umume mangan wajan manis

Referensi[besut | besut sumber]

  1. https://pandareviewz.com/jharkhand-food/
  2. Jolly, Saarth (2016-02-05). "A taste of Jharkhand". The Hindu (ing basa Inggris). ISSN 0971-751X. Dibukak ing 2018-12-13.
  3. "Ecopreneur of the month". Bhoomika (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-12-20.
  4. "Palate cold to tribal cuisine - Traditional delicacies from state still low on mainstream food list". www.telegraphindia.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-12-17.
  5. "Mistress of spices, princess of the pitha". www.telegraphindia.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-12-22.
  6. "Rugra on a rain high - Mushroom demand shoots up in holy month of Shravan". www.telegraphindia.com (ing basa Inggris). Dibukak ing 2018-12-13.
  7. https://www.inuth.com/lifestyle/food/ever-heard-of-the-fiery-red-ant-chutney-heres-how-it-is-made/