Menyang kontèn

Litti

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Litti
Litti being prepared
Panggonan asalIndia
Tlatah utawa prajaOriginated in Bihar; Jharkhand, parts of Uttar Pradesh
Hawa ajanganHot
Woworan pokokWhole wheat flour, Sattu, vegetables, seasoning, select Indian spices, ghee
VariasiBaati
Buku masakan: Litti  Médhia: Litti

Litti, bebarengan karo chokha, minangka panganan jangkep sing asale saka negara India tlatah Bihar . Iki uga misuwur ing Jharkhand lan bagean Wétan Uttar Pradesh . Iki minangka bal adonan sing digawé saka glepung gandum lan diiseni glepung, bahan liya lan dicampur karo ramuan lan rempah-rempah banjur dipanggang karo kuwe ing batu bara utawa kayu banjur diwenehi nganggo lenga Samin sing akeh.[1] Sanajan asring bingung karo baati sing raket, nanging sesuguh iki beda banget babagan rasa, teksture lan persiapan. Iki bisa dipangan karo yogurt, baigan bharta, alu bharta, lan papad.[2] Litti kanthi tradisional dibakar liwat geni,[3] nanging ing jaman modern versi goreng anyar wis dikembangake.[4]

Bumbu lan rempah-rempah sing digunakake kanggo nambah rasa ya iku bawang putih, brambang, jahe, godhong ketumbar, jus jeruk, wiji carom, wiji nigella lan uyah.[5] Bumbu sing enak uga bisa digunakake kanggo nambah rempah-rempah. Ing sisih kulon Bihar lan sisih wétan Uttar Pradesh litti disuguhake karo murgh korma ( kari ayam sing kenthel) utawa chokha (janganan saka terong panggang lan mashed, tomat, lan kentang).[6]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. "Food and Recipes". Bihar and Jharkhand. Dibukak ing 2012-09-05.
  2. "Bihari Litti". Mapsofindia.com. Diarsip saka sing asli ing 2012-03-09. Dibukak ing 2012-09-05.
  3. Philip Thangam (1 January 1993). Flavours From India. Orient Blackswan. kc. 6–. ISBN 978-81-250-0817-0. Dibukak ing 28 September 2012.
  4. Minakshie Dasgupta; Bunny Gupta; Jaya Chaliha (1 January 1995). Calcutta Cook Book. Penguin Books India. kc. 347–. ISBN 978-0-14-046972-1. Dibukak ing 28 September 2012.
  5. Bihar (India); Pranab Chandra Roy Choudhury (1966). Bihar district gazetteers. Printed by the Superintendant, Secretariat Press, Bihar. kc. 807. Dibukak ing 28 September 2012.
  6. Caroline Trefler (21 June 2011). Fodor's Essential India: With Delhi, Rajasthan, the Taj Mahal & Mumbai. Random House Digital, Inc. kc. 157–. ISBN 978-1-4000-0529-1. Dibukak ing 28 September 2012.