Roti India

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Roti
Chapati.jpg
Indian flat roti, also known as chapati
Jeneng liyanéRuti
JinisFlatbread
Panggonan asalIndian subcontinent[1][2][3]
DigawéIndus Valley Civilization[1]
Woworan pokokAtta flour
VariasiChapati, Makki di roti, Bajra Roti, Rumali roti, Tandoori roti, Wrap roti, Roti canai, Paratha, Bhakar
Buku masakan: Roti  Médhia: Roti

Roti (uga dikenal minangka chapati ) [4] minangka salah sawijining olah-olahan roti lapis bunder sing asalé saka anak bawana India sing digawe saka tepung gandum, kanthi tradhisional sing diarani gehu ka atta, lan banyu sing digabung dadi adonan. [5] [6] Roti dikonsumsi ing pirang-pirang negara ing saindenging jagad. Karakteristik sing ditemtokake yaiku tanpa ragi . Nanging Naan saka anak bawana India, yaiku roti ragi tanpa ragi, uga kulcha . Kaya roti ing saindenging jagad, roti minangka iringan utama panganan liyane.

Etimologi[besut | besut sumber]

Tembung roti asale saka basa Sansekerta ( rotikā ), tegese "roti". [7]

Varian[besut | besut sumber]

Roti ing Trinidad lan Kepulauan Leeward
Panganan Gambar Katrangan
Sada roti Iki roti biasa, digawe saka glepung putih. Iki minangka roti paling gampang, lan roti sing paling umum dikonsumsi ing Trinidad. Iki minangka pilihan sarapan sing populer ing kana, [8] lan dinikmati bareng karo macem-macem panganan daging lan sayur-sayuran sing kari. Roti jinis iki minangka panganan pokok sing dikonsumsi kanggo sarapan lan nedha bengi saka wong Trinidad.
Paratha roti Roti Style Paratha.jpg Roti lapis digawe karo mentega, biasane ghee (butter clarified), nanging butter apa wae bisa digunakake. [9] Ghee digosok ing loro-lorone, banjur masak ing tawa (wajan logam bunder lan datar sing digunakake kanggo masak India). Iki menehi roti ing njaba sing garing lan coklat cilik. Nalika roti meh rampung masak, juru masak wiwit ngalahake roti nalika ana ing tawa, nyebabake dadi entheng lan flaky. Roti paratha luwih sugeh lan roso tinimbang roti biasa. Paratha disenengi meh kabeh iringan. Kaya dene rotis liyane, umume dipangan nganggo kari lan rebus. Biasane uga dipangan kanthi endhog goreng utawa piring endhog lan secangkir teh. Ing Trinidad, parathas diarani basa "buss-up shut" ("kaos karat") amarga roti kasebut mirip kaos sing suwek lan suwek.
Puri Poori.jpg Iki minangka roti ing endi rong lapisan digulung lan dimasak (sawise digulung banjur digoreng langsung ing lenga panas). Sawetara seneng dhisik setengah masak ing tawa banjur digoreng amarga puri banjur direndhem minyak) ing kadhai . Roti jinis iki dipangan kanthi halva khusus nalika lair.
Dhalpuri   Roti kanthi isine kacang polong kuning sing diiseni, cumin (geera), papak, lan mrico : Kacang polong sing digodhog digodhog nganti al dente banjur digiling ing pabrik. Cumin dipanggang nganti ireng lan uga diobong. Isine di-aduk menyang adonan roti, banjur disegel. Nalika digulung rata, isine disebarake ing roti. Wis masak ing tava lan diolesi minyak kanggo gampang dimasak. Roti jinis iki umume dipangan kanthi macem-macem kari. Iki uga roti pilihan kanggo nggawe bungkus rotis.
Bungkus roti Lamb Roti Rolls.jpg Bungkus populer digawe nganggo lempitan kombinasi kari daging lan sayuran ing njeron roti dhalpuri: Kari utawa rebus asring ngemot kentang lan / utawa cabe minangka pangisi uga komponen daging esensial, sanajan pilihan vegetarian uga umum. Isi sing diiseni kalebu pitik kari, wedhus, keong, bebek, daging sapi, urang, lan sayuran. Macem-macem bumbu opsional uga umum kayata saos mrico lan chutney mangga.
Aloopuri Roti sing padha karo dhalpuri, nanging kanthi aloo (kentang) diganti dhal . Ganggang kasebut digodhog lan digiling, lan rempah-rempah lan bumbu ditambahake sadurunge disegel ing adonan. Isi aloo iki uga digunakake nalika nggawe aloo pie utawa aloo choka .

Referensi[besut | besut sumber]

  1. a b Alan Davidson (21 August 2014). The Oxford Companion to Food. OUP Oxford. pp. 692–. ISBN 978-0-19-104072-6.
  2. Jim Smith (15 April 2008). Technology of Reduced Additive Foods. John Wiley & Sons. pp. 113–. ISBN 978-1-4051-4795-8.
  3. Bruce Kraig; Colleen Taylor Sen (9 September 2013). Street Food Around the World: An Encyclopedia of Food and Culture. ABC-CLIO. pp. 301–. ISBN 978-1-59884-955-4.
  4. Wrigley, C.W.; Corke, H.; Seetharaman, K.; Faubion, J. (2015). Encyclopedia of Food Grains. Elsevier Science. p. 19. ISBN 978-0-12-394786-4. Dibukak tanggal 9 February 2018.
  5. Davidson, A.; Jaine, T. (2014). The Oxford Companion to Food. Oxford Companions. OUP Oxford. p. 692. ISBN 978-0-19-104072-6. Dibukak tanggal 9 February 2018.
  6. Zahid, Anusha (9 October 2017). "Sunridge launches into atta". Aurora Magazine. Dibukak tanggal 9 February 2018.
  7. "Rotika (रोटिका)". Spoken Sanskrit. Dibukak tanggal 25 March 2007.
  8. Mason, T. (2016). Caribbean Vegan: Meat-free, Egg-free, Dairy-free Authentic Island Cuisine for Every Occasion. The Experiment. p. 67. ISBN 978-1-61519-360-8. Dibukak tanggal 9 February 2018.
  9. Albala, K. (2011). Food Cultures of the World Encyclopedia [4 volumes]: [Four Volumes]. ABC-CLIO. p. 298. ISBN 978-0-313-37627-6. Dibukak tanggal 9 February 2018.