Njoo Cheong Seng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Promotional still for Djantoeng Hati, which Njoo directed while his wife Fifi Young was ill.
Film poster for Njoo's directorial debut, Kris Mataram
Njoo Cheong Seng
150px
Lair(1902-11-06)6 Novèmber 1902
East Java, Dutch East Indies
Pati30 Novèmber 1962(1962-11-30) (umur 60)
Malang, Indonésia
BangsaIndonésian
Jeneng liya
  • Monsieur d'Amour (pen name)
  • Munzik Anwar (Indonésian name)
PakaryanWriter, filem director
Karya kondhangKris Mataram
Bojo
Njoo Cheong Seng
PakaryanSutradara
Taun aktif1940-1962
BojoFifi Young

Njoo Cheong Seng (lair ing Bangkalan, Madura, 6 Oktober 1902 – pati ing Jakarta, 30 Oktober 1962 ing umur 60 taun), inggih punika sutradara Indonésia ing era taun 1940-an. Karya filemipun kathah dipunmainaken déning aktris ingkang misuwur ing Èra Fifi Young.

Biografi[besut | besut sumber]

Kehidupan wiwit lan karir[besut | besut sumber]

Njoo lair ing Jawa Wétan ing 6 November 1902, sinologi Indonésia Leo Suryadinata nyèrat manawi piyambakipun lair ing Surabaya,[1] sawètara Sam Setyautama lan Suma Mihardja nyèrat manawi piyambakipun lair ing Malang.[2] piyambakipun pikolèh pendidikan dhedhasar ing sekolah Tiong Hoa Hwe Koan ing Surabaya.[1] ing usianipun ingkang midi punika dipunwiwiti berkontribusi koran Cina; karya ingkang wiwitan, Tjerita Penghidoepan Manoesia, diterbitkan di Sin Po padha 1919.[2]

ing tahn 1920an, Njoo wiwit nyèrat kanthi ekstensif, asring kaliyan nama pena Monsieur d'Amour;[1] asma pena sanèsipun inggih punika N.C.S. dan N.Ch.S.[3] piyambakipun nyèrat kathah cariyos kanggé penerbitan ing Gresik Hua Po wiwit saking 1922, lan ing 1925 piyambakipun ndhèrèk mbantu madheke kalawarta Penghidoepan.[2] Karyanipun ingkang dipunpublikasiaken ing wekdal punika kalebet Punika dalem Koeboeran lan Gagal,[1] utawi Lady Yèn Mèi kanggé cariyos sandiwara.[2] Umumipun piyambakipun gadhah pinten-pinten pangenan lan latar budaya, lan asring gegayutan kaliyan kejahatan lan pekerjaan detekrif.[3]

Njoo aktif kaliyan kelompok sandiwara Miss Riboet Orion ing pungkasan 1920-an, lan nyerat pinten-pinten cariyos sandiwara,[2] kalebet Kiamat, Tengkorak, lan Tueng Balah.[4] ing 1928 piyambakipun kawin kaliyan Tan Kiem Nio, anggota rombongan sandiwara ing wanci punika yuswanipun 14 taun.[1][5] Njoo ngelatih piyambakipun akting lan mbujuk kanggé mendhet asma panggung Fifi Young; asma kulawarga Njoo ing dhialèk Hokkian dipunucapake Young ing basa Mandarin, amargi punika piyambakipun ngginakaken asma wingking punika. nanging punika, asma Fifi dipunpendhet saking asma bintang filem Perancis misuwur ing masa punika, Fifi d'Orsay.[5]

ing wanci filem wiwit marak ing Indonésia, Njoo wiwit merdamel sami kaliyan Fred Young, ingkang ngajak kawiwitan ing donya perfileman. amargi pengalaman Njoo ingkang sampun lami ing donya panggung sandiwara, mliginipun ing hal nyerat skenario, pungkasaning Njoo Cheong Seng tukul dados sosok ingkang saged diandalkan déning Fred Young. kaleresan ugi kalihipun gadhah impian ingkang sami ing mproduksi filem, Fred Young lan Njoo Cheong Seng sami-sami ngeremeni filem-filem ingkang berbau kolosal.[6] Kaliyan Majesti Pictures, punika ngasilaken kalih filem, inggih punika Djantoeng Hati lan Airmata Iboe.kalih filem inggih punika filem drama ingkang jangkep kaliyan airmata sarta parade panglipur lan nyanyian. Bintangnipun serba gemerlap, kapérang saking kaum berpendidikan tinggi, kaliyan harapan filem ingkang dipundamel ugi badhé dipuntonton déning golongan inggil lan kaum berpendidikan. ing periode taun 1940-an, tumbuh kainginan supados filem ugi gadhah segmen ingkang langkung amba lan saged dipuntampi déning kalangan saé lan terpelajar. sapunika upaya kanggé menyongsong kemajuan jaman, ingkang dipuntuntut ugi déning Pergerakan Nasional ing wanci punika.[6]

mlebet taun 1941, masarakat perfileman sampun ngeraos abot ngadapi tuntutan publik terpelajar lan pers perjuangan.punapa ingkang dipunremeni ingkang dipunanggep boten proporsional. sakwalike, kalangan publik terpelajar punika ningkataken harapan mereka, jumbuh kaliyan ningkataken tuntutan nyiapaken piyambakipun kanggé dadosaken bangsa ingkang merdeka.[6]

Novèl[besut | besut sumber]

  • Cerita Penghidupan Manusia.
  • Penghidupan-(1925).
  • Swami Yang Buta-(1923).
  • Wali YangCurang-(1923).
  • Penggoda-(1925).
  • Buat Apa Ada Dunia-(1929).
  • Bantimurung-(1932).
  • Marisang Manukwari-(1935).
  • Gagak Lodra series-(1938).

Naskah Sandiwara[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Suryadinata 1995, kk. 108–109.
  2. a b c d e Setyautama & Mihardja 2008, kk. 253–254.
  3. a b JCG, Njoo Cheong Seng.
  4. Biran 2009, k. 13.
  5. a b TIM, Fifi Young.
  6. a b c Njoo Cheong Sheng ing Tanjung Pinang Pos, Tanjungpinangpos.co.id, diakses 24 Nop 2012

Pranala njaba[besut | besut sumber]