Ngèlmu étung

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Tabel Ngèlmu étung karya Lausanne digawé taun 1835

Ngèlmu étung utawa Aritmatika iku saka basa Yunani αριθμός sing maknané wilangan/angka. Sakjroning basa Arab asring kasebut karan jeneng ngèlmu al-Hisab. Dadi pangertèn dhasar ngèlmu étung ya iku èlmu wilangan utawa angka sing dhasaré saka wilangan-wilangan bulat 0, 1, -1, 2, - 2, ..., lan seterusé, liwat operasi dhasar pètungan:

Sajarah[sunting | besut sumber]

Ngèlmu étung kanthi wilangan desimal, kang ora bisa ilang ana saka carita menangé bangsa Arab sakwisé nguasai Alexandria ing tahun 641 M.Sakjroning nguasai Alexandria bangsa Arab tetep nganggokake lan ngembangake ngèlmu étung (aritmatika) Yunani lan mumpangaté Yunani bisa ngawa ana ing Éropah Kulon sakwisé nguasai Spanyol ing tahun 747 M. Ing mangsa iku nagara-nagara bagian kulon isih tahun-tahunan ing masa péteng kang asring kasebut the dark age. Bangsa Arab akeh dipengaruhi karo nagara-nagara sakubengé kayata pengaruh ing ngèlmu éetung ana ing ilmuwan Hindu lan India ya iku Brahmagupta (598-660 M) lan Arya-Bhata (475-550 M). Saka pengaruh Yunani lan India kasebut, lan bangsa Arab nduwèni warisan ya iku simbol saka 1 (siji) nganthi 9 (songo)kang mumpangaté biisa kanggo ètung-ètungan ana ing sakjroning urip sakdina-dina. Sakjroning para ilmuwan muslim nguasai ngèlmu étung (aritmatika)ngalamipangowahan kang akeh, kayata kanggo ngitung jumlah kang akeh tuladha:sak yuta, sak milyar lan sapituruté. Ilmuwan Islam ngusahake lan nyiptakake wilangan kang bisa mumpangati kanggo ngitung wilangan cacahan kang akeh.Lan metu wilangan 0 (nol) utawa sifr kanggo mumpangate tandha wilangan desimal kalipatan sepuloh, sewu lan sakpituruté. Kang nemukake wilangan 0 (nol) jénengngè Abu Abdullah Muhammad bin Musa al-Khwarizmi (780-850M) ya iku ilmuwan saka umat muslim kalahiran saka Khwarizm Kheva, kuta kang ana ing kidhul kali Oxus Uzbekistan sakjroning ana ing karyané kanthi judul Al-Maqala fi Hisab al-Jabr wa al-Muqabalah Sakjroning siji sistem kang ana wilangan desimal anyaré kang dilengkapi karan simbol o (nol). Ngèlmu étung, sakbanjure ndhuwe panggonan kang jembar ing para filosuf utawi ilmuwan muslim.

Deleng uga[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ngèlmu_étung&oldid=999890"