Muhammad bin Yahya

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Habib
Muhammad bin Yahya
Pangeran Noto Igomo.jpg
Pengèran Noto Igomo
Jeneng lairمحمّد بن يحيى
LairMuhammad
1844 M
Hadramaut, Arab Kidul (saiki Yaman)
Pati17 Fèbruari 1947 (yuswa 102–103)
Tenggarong, Kutai Kartanegara
Makam Kelambu Kuning
Jeneng liyaHabib Tenggarong
PakaryanUlama, mufti
Pawéh pakaryanKasultanan Kutai Kartanegara ing Martadipura
Kondhang ingMufti Kasultanan Kutai
Habib, Raden Syarif Penghulu, Pangeran Noto Igomo
BojoAji Aisyah gelar Aji Raden Resminingpuri
Wong tuwaAli bin Yahya (rama)
Syarifah binti Thahir (biyung)
DulurAji Muhammad Parikesit (adi ipe)

Habib Muhammad bin Yahya (basa Arab: محمّد بن يحيى ; Transliterasi: Muḥammad bin Yahyā; pangucap cara Arab: [(ʔ)mʊˈħæmmæd bin jɑħjɑ:] asma jangkep: (basa Arab: سيد محمّد بن علي بن حسن بن طه بن يحيى العلوي; Transliterasi: Sayyid Muḥammad bin ‘Alī bin Ḥasan bin Ṭāhā bin Yaḥyā al-‘Alawī); 1844 M/1260 H[1] - 17 Februari 1947 M/26 Rabiul awal 1366 H)[2] utawa Pangeran Noto Igomo yaiku sawijining ulama Indonesia kalairan Hadramaut sing dadi mufti Kasultanan Kutai Kartanegara ing Martadipura ing wanci kekuwasaan Sultan Aji Muhammad Alimuddin (1899-1910).[3] Noto Igomo minangka gelar paling dhuwur saka kasultanan amarga perjuangane ngembangna agama Islam, kang diwenehi dening Sultan Aji Muhammad Alimuddin.[4]

Biografi[besut | besut sumber]

Kawiwitan urip[besut | besut sumber]

Habib Muhammad bin Yahya lair wanci taun 1260 Hijriyah (1844 Masehi), ing Al-Masilah, sawijining desa cilik ing Hadramaut. Muhammad tedhak turuné saka kulawarga Alawiyyin kanthi marga Aal bin Yahya, ramane aran Sayyid Ali bin Hasan bin Thaha bin Yahya (w. 1875),[1] sawetara biyungé minangka Syarifah saka kulawarga bin Thahir.[5] Rama saka eyang kakungé, Habib Thaha bin Muhammad bin Yahya minangka leluhur kapisan sing mlebu ning Nuswantara, ngliwati Pulo Pinang, Malaysia. Wektu dheweké ing Pulo Pinang, dheweke ketemu Hamengkubuwana II (1750-1828) sing diasingna Belanda, kang dadi murid lan maratuwane.[3]

Hijrah menyang Indonesia[besut | besut sumber]

Habib Muhammad bin Yahya ke Indonesia hijrah menyang Indonesia kanthi tujuwan pengin ketemu seduluré ing Batavia (saiki Jakarta) lan Ambon sing ndisiki hijrah, saha tujuwan dagang lan dakwah. Dalan anggoné dheweké mlaku saka Masilah, Hadramaut menyang Indonesia ana rong versi, kapisan, saka Masilah-Tarim-Aden-Batavia-Surabaya-Ambon-Tenggarong; loro, saka Masilah-Tarim-Aden-Batavia-Surabaya-Ambon-Surabaya-Tenggarong.[1] Anggone dheweke mlaku saka Masilah menyang Indonesia, Habib Muhammad ngliwati Aden saka Tarim. Ing Tarim, dheweke nginep ing sawijining omahe wong sing kena penyakit Hansen (kusta). Kanthi kekuwatan Allah, sing duwe omah mau diobati dening Habib Muhammad lan waras. Awit saka rasa syukure, sing duwe omah iku njodohake ponakane karo Habib Muhammad. Sakbaré netep ing Tarim rada suwé, Habib Muhammad nglanjutake anggona mlaku menyang Aden nganti tekan Batavia.[1]

Ing Batavia, dheweke sowan marang pak lik saka biyungé, Habib Abu Bakar Bin Thahir. Nalika dheweke nglanjut mlaku menyang Surabaya, ing Boto Putih dheweké sinau agama marang Habib Syekh Bafaqih. Kajaba kuwi, dheweké uga ketemu duluré, Habib Abdullah bin Ali bin Abdurrahman bin Thahir sing ana ing Ambon.[1] Habib Muhammad bin Yahya tekan Tenggarong ing taun 1877.[6] Ing Tenggarong, dheweké rabi karo anak wadoné Sultan Aji Muhammad Alimuddin (Sultan Kutai kaping 19) sing duwé jeneng Aji Aisyah gelar Aji Raden Resminingpuri.[7]

Referensi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. a b c d e Idham, 2014, k. 125.
  2. Idham, 2014, k. 127.
  3. a b Amrullah, Amri; Wulandari, Indah (2015-07-06). "Muhammad bin Yahya, Mufti Kesultanan Kutai Kertanegara Ing Martadipura (1)". Republika Online. Diarsip saka sing asli ing 2018-03-16. Dibukak ing 2018-03-16.
  4. Idham, 2014, k. 128.
  5. Nashrullah, Nashih (2015-07-13). "Habib Tenggarong, Guru yang Disegani Masyarakat Kutai". Republika Online. Diarsip saka sing asli ing 2018-03-17. Dibukak ing 2018-03-17.
  6. Amrullah, Amri; Wulandari, Indah (2015-07-06). "Muhammad bin Yahya, Mufti Kesultanan Kutai Kertanegara Ing Martadipura (2-habis)". Republika Online. Diarsip saka sing asli ing 2018-03-17. Dibukak ing 2018-03-17.
  7. Win (2003-06-30). "Kesultanan Kutai Gelar Haul Sultan Sulaiman dan Pangeran Noto Igomo". KutaiKartanegara.com. Diarsip saka sing asli ing 2018-03-17. Dibukak ing 2018-03-17.

Daftar pustaka[besut | besut sumber]