Miso

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Miso (味噌)
Miso 001.jpg
Miso
Jeneng liyanéSoybean paste
Panggonan asalJapanese
Woworan pokokfermented Soybean, with salt and koji (Aspergillus oryzae)
Buku masakan: Miso (味噌)  Médhia: Miso (味噌)
<i id="mwCg">Tong</i> tong <i id="mwCg">miso</i>
Miso
Ajiné nutrisi saben 100 g (3.5 oz)
Ènergi831 kJ (199 kkal)
26.47
Gula6.2
Serat panganan5.4
6.01
Saturasi1.139
Monosaturasu1.242
Polinirsaturasi3.204
11.69
Triptofan0.155 g
Tréonin0.479 g
Isoléusin0.508 g
Léusin0.82 g
Lisin0.478 g
Métionin0.129 g
Kistin0 g
Fénilalanin0.486 g
Tirosin0.352 g
Valin0.547 g
Arginin0.784 g
Histidhin0.243 g
Alanin0.5 g
Asem aspartik1.171 g
Asem glutamik1.915 g
Glisin0.447 g
Prolin0.619 g
Sérin0.601 g
Vitamin
Pindhané vitamin A
(1%)
4 μg
(0%)
52 μg
0 μg
Tiamin (B1)
(9%)
0.098 mg
Riboflavin (B2)
(19%)
0.233 mg
Niasin (B3)
(6%)
0.906 mg
Asem pantotènik (B5)
(7%)
0.337 mg
Vitamin B6
(15%)
0.199 mg
Folat (B9)
(5%)
19 μg
Vitamin B12
(3%)
0.08 μg
Colin
(15%)
72.2 mg
Vitamin C
(0%)
0 mg
Vitamin D
(0%)
0 IU
Vitamin É
(0%)
0.01 mg
Vitamin K
(28%)
29.3 μg
Mineral
Kalsium
(6%)
57 mg
Wesi
(19%)
2.49 mg
Magnésium
(14%)
48 mg
Mangan
(41%)
0.859 mg
Fosforus
(23%)
159 mg
Potasium
(4%)
210 mg
Sodhium
(249%)
3728 mg
Sèng
(27%)
2.56 mg
Komponèn liyané
Banyu50
Alkohol (ethanol)0
Persèntase sadarma pangira-ira sarana pamrayoga ing AS tumrap wong diwasa.
Sumber: Sasana Dhata Gizi USDA

Saiki, miso diproduksi kanthi industri kanthi jumlah akeh, lan miso gawean tradisional wis dadi langka. Ing taun-taun pungkasan, akeh jinis miso anyar sing muncul, kalebu stok sup utawa kalsium sing ditambahake, utawa digawe karo kacang buncis kajaba kedelai, utawa nyuda uyah kanggo kesehatan, ing antarane macem-macem jinis liyane.

Bahan-bahan sing digunakake kanggo ngasilake miso bisa uga kalebu campuran kedele, gandum, beras, soba, millet, gandum, gandum, wiji rami, lan cycad, lan liya-liyane. Akhir-akhir iki, prodhusèn ing negara liya sing uga dipunwiwiti sade miso digawe saka chickpeas, jagung, kacang buncis azuki, amaranth, lan quinoa . Wektu fermentasi udakara limang dina nganti pirang-pirang taun. Macem-macem jinis miso Jepang angel diklasifikasikake, nanging umume ditindakake kanthi jinis butir, warna, rasa, lan latar mburi.