Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
1.142 bèt wis ditambahake ,  8 taun kepungkur
==Perang Salib==
Nalika umuré Louis IX isih 15 taun, ibuné Louis mungkasi Perang Salib Albigensian ing taun [[1229]] sawisé napak asmani paserujukan bebarengan karo [[Raymond VII]] saka [[Toulouse]] kang mutusaké bilih Raymond VII ora salah. Raymond diduga mejahi salah sawijining wong kang khotbah kanggo misi ngowahi [[Cathar]]. Louis lunga menyang Perang Salib ing taun [[1248]] (Perang Salib kaping pitu) lan banjur mangkat manèh ing taun [[1270]] (Perang Salib kaping wolu).
 
===Perang Salib Kapitu===
Ferdinand de Lesseps wiwit dicekel kanthi cepet saka [[Pelabuhan Damietta]] nalika wulan Juni [[1249]].<ref>Tyerman, p. 787</ref> Serangan iki njalari sawetara gangguan ing kaisaran Ayyubiyah Muslim, mliginé amarga Sultan Al Malik as-Salih Najmuddin Ayyub lara. Nanging lampahan saka Damietta tumuju [[Kairo]] ngliwati [[delta]] [[Nil|Kali Nil]] lumaku alon-alon. Mundhaké suhu ing Kali Nil iki ndadèkaké wong-wong ora mungkin bisa maju lan nerusaké mlakuné. Nalika wektu kuwi, Sultan Ayyubiyah tilar donya. Saengga garwane, Shajar al-Durr ngatur prastawa kang dialami ratune. Pungkasane mapanake tentara Mesir dadi panguwasa. Nalika tanggal 6 April [[1250, Louis kelangan pasukan ing perang Fariskur lan dicekel dening wong Mesir.<ref name = Dupuy >{{cite book | title = The Harper Encyclopedia of Military History | author=Trevor N Dupuy | publisher=HarperCollins | year = 1993 | page = 417 }}</ref> Louis akhire bisa diculake kanthi tebusan 400.000 livre tournois (nalika pamasukan taunan Perancis mung watara 1.250.000 livre tournois), lan dipasrahake ing kutha Damietta.<ref>Tyerman, pp. 789–798</ref>
 
==Pranala njaba==
1.502

besutan

Menu navigasi