Gedhung Saté: Béda antara owahan

Menyang navigasi Menyang panggolèkan
19 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: nduwèni → duwé (3), bangunan → yasan (6), arsitek → arsitèk, kepengin → kepéngin
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451)
(éjaan, replaced: nduwèni → duwé (3), bangunan → yasan (6), arsitek → arsitèk, kepengin → kepéngin)
[[Gambar:Gedung Sate - backside.jpg|thumb|250 px|Gedhung Satè yèn disawang saka mburi]]
 
'''Gedhung sate''' iku gedhung sing dibangun kanthi karakteristik [[ornamén]] ana kaya [[sunduk]] satè ing dhuwuré [[bangunanyasan]].<ref name="internet1"/> Gedhung satè kalebu wewangunan kang nduwèniduwé [[sejarah]] ing [[kutha]] [[Bandung]].<ref name="internet1"/> Gedhung satè iki kalebu wewangunan kang kuna ing kutha Bandung. Sanajan manggon ing Bandung ananging akèh wong saka [[kutha]] liya kang marani gedhung iki sarana kepenginkepéngin klenceran.<ref name="internet1"/> Gedhung satè kabangun ing [[taun]] [[1920]].<ref name="internet1"/> Gedhung satè dadi ciri utawa [[maskot]] kutha Bandung, [[Propinsi]] [[Jawa Barat]].<ref name="internet1">[http://indahnesia.com/indonesia/BANSAT/gedung_sate.php indahnesia.com](dipununundhuh tanggal 31 Mei 2011)</ref>
Gedhung Satè dadi idèntitas utawa [[landmark]] kutha Bandung.<ref name="internet2">[http://www.bandung.go.id/?fa=pemerintah.detail&id=344 bandung.go.id](dipunundhuh tanggal 31 Mei 2011)</ref>
 
Nalika jaman [[pamerintahan]] [[kolonial]], Gedhung Satè dikuasai karo [[Gouvernements]] [[Bedrijven]] utawa [[GB]].<ref name="internet1"/> Nalika gedhung satè dibangun kang nyéléhaké watu kang sepisanan ya iku [[Johanna Catherina Coops]],dheweke putri pambarep [[Walikota]] Bandung kang jenengé [[B. Coops]].<ref name="internet1"/> Johanna Catherina iku bojoné [[Petronella Roelofsen]]. Gedhung satè diresmekaké [[Governor-General]] ing [[Batavia]], [[J.P. Graaf van Limburg Stirum]] nalika tanggal [[27]] [[Juli]] [[1920]].<ref name="internet1"/> Gedhung satè dibangun tim Ir. [[J. Gerber]], arsitekarsitèk kanthi jeneng ''Technische Universiteit Delft in the Netherlands'', Ir. [[Eh. De Roo]] lan Ir. [[G Hendriks]], insinyur saka Bandung.<ref name="internet3">[http://archipeddy.com/biography/gerber.html archipeddy.com](dipunundhuh tanggal 31 Mei 2011)</ref>
Gedung Satè dibangun ing taun [[1920]] – [[1924]] ing [[Wihelmina Boulevard]] kang saiki dirani [[Jalan Diponegoro no.22]] Bandung.<ref name="internet2"/>
 
 
== Konstruksi ==
Kurang luwih ana [[2000]] wong kang mbangun Gedhung Satè.<ref name="internet1"/> 150 wong nduwèniduwé katrampilan kang apik ing ilmu bangunanyasan, saliyané iku Gedhung Satè uga dibangun déning [[tukang]] [[kayu]] saka nagara [[China]] ya iku saka [[Konghu]] lan [[Kanton]].<ref name="internet1"/> Gedhung Satè uga dibangun déné tukang kayu lan tukang batu saka Bandung.<ref name="internet1"/> Tukang-tukang iki manggon ing désa saka [[Kampung Sekeloa]], [[Kampung Coblong]] [[Dago]], [[Kampung Gandok]] lan [[Kampung Cibarengkok]].<ref name="internet1"/> Dhèwèké sinau ing bangunanyasan [[Gedong Sirap]] ing kampus [[Technische Hoogeschool Bandoeng]] kang saiki diarani [[Institut Teknologi Bandung]], saliyané iku tukang-tukang iki uga sinau saka [[Gedong Papak]], [[city hall]] Bandung.<ref name="internet1"/>
Sawisé patang taun dibangun, ing sasi [[September]] taun [[1924]] wewangunan kanggo [[Gouvernements Bedrijven]] dadi.<ref name="internet1"/> Saliyané iku kantor kanggo PTT (''Post, Telefoon en Telegraaf, Mail, Telephone and Telegraph'') lan [[perpustakaan]] uga wis dadi.<ref name="internet1"/>
 
Gedung Satè dibangun ing lahan kang ambané [[27.990,859]] m2.<ref name="internet4"/> Ambané bangunanyasan [[10.877,734]] m2 ya iku ''Basement'' kanthi amba [[3.039,264]] m2, Lantai I ambané [[4.062,553]] m2, tèras lantai I ambané 212,976 m2, lantai II ambané [[3.023,796]] m2, téras lantai II ambané [[212,976]] m2, menara 121 m2 lan tèras Menara [[205,169]] m2.<ref name="internet4"/> Gedung Satè nduwèniduwé [[fasade]] (tampak depan) kang pancen sengaja dibangun madhep ing [[Gunung Tangkuban Perahu]] ing sebelah ''utara''.<ref name="internet4"/>
 
== Arsitektur ==
Asitéktur Gedhung Satè digarap déning Ir. [[J. Gerber]] lan tim kang ngarancang ''design'' lan disempurnakaké déning arsiték [[Walanda]] kang misuwur ya iku Dr. [[Hendrik Petrus]], dhèwèké nggunakaké arsitéktur tradisional [[Indonésia]] ing rancangan arsitékturé.<ref name="internet5"/> Gedhung Satè dibangun kanthi arsitéktur lan struktur bangunanyasan kang monuméntal lan unik.<ref name="internet5"/> Gedhung Satè kalebu bangunanyasan kanthi arsitéktur perpaduan [[Indo-European]].<ref name="internet5">[http://buletin.melsa.net.id/news/44gedungsate.htm buletin.melsa.net.id](dipunundhuh tanggal 31 Mei 2011)</ref>
 
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
{{commonscatCommons category|Gedung Sate}}
 
[[Kategori:Tempat wisata di Bandung]]
352.737

besutan

Menu navigasi