Kapustakan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Perpustakaan)
Kapustakan ing ing Biara Melk ing Austria
Kapustakan St. Florian ing Biara Melk ing Austria

Kapustakan iku papan kanggo nyinggahaké buku-buku lan layang-layang dokumèn liyané.[1] Papan iki bisa awujud nyata utawa maya (alias virtual). Kapustakan bisa dinduwèni saben wong lan ana uga kapustakan kang isiné koléksi buku kang dioperasiaké institusi lan dimanfaataké masyarakat.[1] Pepustakaan umum iki kayata kang ana ing sekolah, kapustakan laladan, kampus, lan kantor.[1] Ananging kanthi koléksi lan media kang modern, saliyané kanggo nyimpen buku, kapustakan uga nyimpen informasi kang arupa mikrofilm, mikrofiche, tape audio, CD, Lp, tape video, DVD lan nyediaaké fasilitas umum kayata gudang data CD-ROM lan akses internet ing ruangan kapustakan.[1] Pepustakaan modern ya iku panggonan kanggo ngakses informasi ing format modern.[1] Format modern iki kayata buku, elektronik book.[1] Kapustakan modern uga kena diarani kapustakan digital kang data utawa informasiné bisa diakses saka internet lan jaringan komputer.[1]

Periodisasi kapustakan Indonésia[besut | besut sumber]

Rak Buku ing kapustakan

Pepustakaan ngrembaka bareng karo ngrembakané masyarakat.[1] Ngrembakané masyarakat bisa dingerténi saka sejarah masyarakat lan uga sejarah nagara.[1] Kanthi mengkono sejarah kapustakan Indonésia ana hubungané karo sejarah Indonésia.[1] Sejarah Indonésia bisa dibagi pirang-pirang periodé ya iku jaman krajaan lokal, jaman krajaan Islam, jaman Hindia Walanda, jaman Jepang, periode pasca 1945, periode iki kabagi dadi periode 1945-1959, periode 1959-1965, periode 1965.[1] saka pambagéyan ing dhuwur taun 1950 dadi taun kang sepisanan anané ancangan kapustakan.[1] Ing taun iki pamaréntah RI muai nyebaraké kapustakan khususé kapustakan umum kanthi jeneng taman perpustakaan rakyat ing kabéh laladan ing Indonésia.[1] Kapustakan rakyat banjur bubar.[1] Taun 1969 kanthi anané pambangunan lima taun utawa pelita mulai dibangun kapustakan kang ana nganti saiki.[2]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)Sinaga, Dian Mengelola Perpustakaan Sekolah, Jakarta: Kreasi Media Utama, 2007, hlm. 15]
  2. ^ (id)[Sulistyo. Basuki Periodisasi Perpustakaan Indonésia,Bandung: PT Remaja Rosdakarya, 1994, hlm. 6,7]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapustakan&oldid=1053296"