Kapustakan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
(Dipunpindhah saking Perpustakaan)
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Kapustakan ing ing Biara Melk ing Austria
Kapustakan St. Florian ing Biara Melk ing Austria

Kapustakan iku sawijining papan kanggo nyinggahaké buku-buku lan layang-layang dokumèn liyané.[1] Papan iki bisa awujud nyata utawa maya (alias virtual). Kapustakan bisa dinduwéni saben wong lan ana uga kapustakan kang isiné koléksi buku kang dioperasiaké institusi lan dimanfaataké masyarakat.[1] Pepustakaan umum iki kayata kang ana ing sekolah, kapustakan dhaérah, kampus, lan kantor.[1] Ananging kanthi koléksi lan media kang modern, saliyané kanggo nyimpen buku, kapustakan uga nyimpen informasi kang arupa mikrofilm, mikrofiche, tape audio, CD, Lp, tape video, DVD lan nyediaaké fasilitas umum kayata gudang data CD-ROM lan akses internet ing ruangan kapustakan.[1] Pepustakaan modern yaiku panggonan kanggo ngakses informasi ing format modern. [1]Format modern iki kayata buku, elektronik book.[1] Kapustakan modern uga kena diarani kapustakan digital kang data utawa informasiné bisa diakses saka internet lan jaringan komputer.[1]

Periodisasi kapustakan Indonesia[sunting | Owah sumber]

Rak Buku ing kapustakan

Pepustakaan ngrembaka bareng karo ngrembakané masyarakat.[1] Ngrembakané masyarakat bisa dingerténi saka sejarah masyarakat lan uga sejarah negara.[1] Kanthi mengkono sejarah kapustakan Indonésia ana hubungané karo sejarah Indonésia.[1] Sejarah Indonésia bisa dibagi pirang-pirang periodé yaiku jaman krajaan lokal, jaman krajaan Islam, jaman Hindia Belanda, jaman Jepang, periode pasca 1945, periode iki kabagi dadi periode 1945-1959, periode 1959-1965, periode 1965.[1] saka pambagéyan ing dhuwur taun 1950 dadi taun kang sepisanan anané ancangan kapustakan.[1] Ing taun iki pamaréntah RI muai nyebaraké kapustakan khususé kapustakan umum kanthi jeneng taman perpustakaan rakyat ing kabéh dhaérah ing Indonésia.[1] Kapustakan rakyat banjur bubar.[1] Taun 1969 kanthi anané pambangunan lima taun utawa pelita mulai dibangun kapustakan kang ana nganti saiki.[2]

Pranala njaba[sunting | Owah sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Cathetan suku[sunting | Owah sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n (id)Sinaga, Dian Mengelola Perpustakaan Sekolah, Jakarta: Kreasi Media Utama, 2007, hlm. 15]
  2. ^ (id)[Sulistyo. Basuki Periodisasi Perpustakaan Indonesia,Bandung: PT Remaja Rosdakarya, 1994, hlm. 6,7]
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kapustakan&oldid=937500"