Lynx (rasi lintang)

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
LYNX

Peta Lynx
CekakanLyn
GenitifLyncis
Asensio rekta8
Deklinasi+45
Area545 derajad pesagi (#28th)
Lintang utama4
Lintang
Bayer/Flamsteed
42
Lintang
mawa planèt
5
Lintang padhang0
Lintang cedhak1
Lintang paling padhangα Lyn (3.14m)
Lintang paling cedhakLHS 1963 ( tc)
Obyèk Messier0
Udan météor?????
?????
Rasi lintang
sing wewatesan
Ursa Major
Camelopardalis
Auriga
Gemini
Cancer
Leo (corner)
Leo Minor
Katon antara lintang +90° lan −55°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi March.
'

Lynx inggih punika salah satunggaling rasi lintang ingkang alit lan boten gadhah daya ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor. Rasi lintang Lynx punika dipuntepangaken sepisanan déning astronom Polish inggih punika PJohannes Hevelius wonten ing abad kaping pitulas lan kalebet 88 rasi lintang ingkang dipunakeni déning International Astronomical Union. Piyambakipun damel rasi lintang punika sakig lintang-lintang ingkang mapan wonten ing watesan antawisiun Ursa Major lan Auriga. Dipunparingi nama Lynx punika sasampunipun wonten génus kucing. Rasi lintang punika kalebet lintang ingkang lemah sanget lan kalebet lintang ingkang paling padhang saking garis zig zag.

Lintang-lintang[besut | besut sumber]

Rasi lintang Lynx gadhah laladan ingkang ambanipun kirang langkung 545 drajat persegi lan ngewrat gangsal lintang ingkang dipunmangertosi minangka planit-planit. Rasi lintang Lynx saged dipuntingali wonten ing garis lintang ing antawisipun +90° lan-55° lan badhé katingal saé dipuntingali ing jam 9 dalu ing salebeting sasi Maret. Déné lintang-lintang ingkang wonten ing rasi lintang Lynx ing antawisipun inggih punika:

  • Alpha Lyncis, inggih punika lintang ngkang paling padhang wontan ing rasi lintang Lynx punika, ingkang gadhah magnitudo 3 ingkang tebihipun kirang langkung 220 taun cahya. Ing basa Arab, lintang punika dipunsebat Elvashah utawi Alvashak lan Al Fahd ingkang sedayanipun gadhah teges "kucing galak".

Kalih lintang sanèsipun ingkang saged dipunmangertosi wonten ing rasi lintang punika inggih 38 Lyncis lan 31 Lyncis. 38 Lyncis ugi dipunmangertosi minangka Maculosa utawi Maculata, ingkang gadhah magnituod 4 lan lintang punika mapan tebihpun 120 taun cahya saking bumi. 31 Lyncis inggih punika satunggaling raksasa oranye ingkang tebihipun kirang langkung 390 taun cahya. Lintang punika ugi dipunsebat ugi Alsciaukat (sungu) lan Mabsuthat.[1]

Lynxra inggih ugi taksih kalebet wonten ing kulawarga rasi lintang Ursa Major sesarengan kaliyan rasi lintang Ursa Major, Ursa Minor, Draco, Canes Venatici, Bootes, Coma Berenices, Corona Borealis, Camelopardalis lan Leo Minor.[2] Déné rasi lintang ingkang wonten ing sakiteripun Lynx inggih punika rasi lintang Ursa Major, Camelopardalis, Auriga, Gemini, Cancer, Leo lan Leo Minor.[3]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. The Deep Photographic Guide to the Constellations: Lynx
  2. Lyra(dipunundhuh tanggal 17 Pebruari 2013)
  3. Lynx(dipunundhuh tanggal 17 Pebruari 2013)